img

Режисьорът и актьор Владислав Карамфилов – Влади Въргала: Фандъкова е от малкото политици с морал

/
/
/
1165 Views

Актьорът и режисьор Владислав Карамфилов – Въргала, неведнъж е изразявал подкрепата си за кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Популярният артист винаги е казвал, че никога не е ходил в кабинета на кмета Фандъкова, а при човека Фандъкова и тя е откликвала на неговите молби да се помага на болни и нуждаещи се хора, научи trg.

Пред „Ретро” Влади Въргала коментира предстоящите кметски избори и аргументира позицията си защо Йорданка Фандъкова трябва да продължи да бъде градоначалник на столицата.

– Г-н Карамфилов, известно е, че сте почитател на кмета Йоарданка Фандъкова, трябва ли тя да продължи да бъде кмет на София и защо? И какво е мнението ви за другия кандидат – Мая Манолова?

– В политиката, както и в спорта, не деля хората на „Левски” и на ЦСКА. Признавам качествата и успехите на всеки. За Мая Манолова мога да кажа, че бях против нейната кандидатура за омбудсман, но мисля, че тя като обществен защитник направи изключително достойни и важни неща за хората. Например битката, която поведе с „Топлофикация“, с монополите, със съдия-изпълнителите… Какъв е резултатът, е друг въпрос. Но това, че тя започна да разкопава тази градина, за мен я прави достоен човек.

Относно кандидатурата ѝ за кмет на София, това е друга тема. Аз подкрепям Йорданка Фандъкова, защото за толкова години София много се промени и животът в столицата се промени. Това, че във всеки отбор има мърши, ще го има, който и да дойде да управлява града. Или каквото и да управлява. Винаги ще има някой, който да компрометира неговото дело. Йорданка Фандъкова за мен е един от малцината овластени хора в България с морал. Като поведение, като характер, като резултат от поетите и изпълнени ангажименти.

– А какво ще кажете за критиките към нея по повод прословутия ремонт на „Граф Игнатиев”?

– Аз също съм възмутен от това, което се случи на площад „Славейков” и „Граф Игнатиев”. Трябваше ли да има жертви с тия „перки”, за да се разбере малоумщината. Но знам със сигурност, че това не зависи от Йорданка Фанъдкова, защото за това отговаря този, който е спечелил търга, и само негово решение може да промени фактологията. Това не зависеше от Фандъкова. Но тя има достойнството да замълчи през цялото време, защото това е много трудно да се обясни и звучи като оправдание. Тя направи всичко възможно и в крайна сметка нещата се промениха. Така че всичко, което е направила дотук, според мен е изключително полезно за софиянци и за България.

– Как се промени София под нейно ръководство?

– Нямам познат, който да се е върнал от чужбина и да не е казал, че София е европейски град, че се е променил изключително. Всички трябва да си дадем сметка, че живеем в град, който е проектиран за най-много 550 хиляди души. Те са два милиона! То и няма столица, която да е комфортна за живеещите в нея. София не е град за живот, а място за работа. И въпреки всичко се създава възможно най-много комфорт.

– Как се отнасяте към заявката на Мая Манолова – дълги години емблематично лице за БСП, че щяла да е независим кандидат за кмет? Още повече че се очаква да бъде подкрепена от БСП…

– Няма независим кандидат. Може да си имам своите пристрастия, но никога не съм бил партийно ангажиран. За мен хората в партиите, които виждам сега, по Тодор-Живково време щяха да бъдат членове на БКП. Просто това е порода. Над 80% са влезли вътре за облаги, за да си уредят живота. И този популизъм на гърба на народа, който демонстрират, е маскарад.

Затова съм впечатлен от Манолова като омбудсман, но мисля, че Йорданка Фандъкова трябва да продължи да бъде кмет на София, защото тя има опита и е доказала морала и способностите си. И сега е моментът да се заложи на новото чрез старото. Когато един режисьор е заснел своя филм, ако му дадат възможност да го направи втори път, бъдете сигурни, че той ще го направи по-добре.

А Мая Манолова е като президента – той цял живот ще бъде зависим от политическата група, която го е издигнала. Тя не може да е независима. Който плаща на цигуларя, той поръчва музиката. Ако на мен един продуцент ми даде пари да заснема филм, нали той ще ми каже какво иска да има във филма.

Сещам се и друго – не е препоръчително кметът да бъде в опозиционен план, защото това означава, че той непрекъснато ще има конфликти и няма да може да взаимодейства убедително с опонентите. Според мен кметът трябва да е обединител. В случая на всички е ясно, че Фандъкова е по-практично правилният избор. Не че имам нещо против съществуването на опозиция, напротив, то е перфектно. Обаче кметът трябва да гради, а не да води вътрешни битки. Защото от битки няма да му остане време да се занимава с нещата, за които е избран.

Винаги, с каквото мога, ще подкрепя Йорданка Фандъкова. Казвам го като човек, който споделя приятелство с нея и няма нито една облага! Няма някой, който може да излезе и да каже: Е, той ходи и се натяга, защото… Единственото, за което аз съм ходил при Йорданка Фандъкова, е било за някого, който е в неравностойно положение. Не са малко нашите срещи, но всички са били свързани с хора, които наистина са ощетени от съдбата. Аз познавам морала на този човек и затова съм сигурен, че тя е Човекът. Какво ще стане от тук нататък, не моралът е определящ. От тук нататък е една игра, затова ѝ казват политика. Следва партия шах.

Ретро

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook