img

Биолози със страшна прогноза за коронавируса, истинският ужас предстои

/
/
/
676 Views

Заболяването, предизвиквано от новия коронавирус, може да стане системно и да поразява най-уязвимата част от населението – възрастните, хронично болните и хората с отслабен имунитет, научи trg.

Това заяви биологът д-р Сергей Нетьосов, член-кореспондент на Руската академия на науките, предават световните агенции, цитирани от „Дарик“.

„Основните опасения около този патоген нямат връзка с мащабите и смъртността по време на сегашната епидемия.

Вирусният щам може да укрепне сред хората, боледуващи без симптоми и продължително време, отделяйки причинителя в околната среда“, обяснява специалистът.

Лекарите не могат да възпрат разпространението на патогена заради продължителния инкубационен период на болестта – по данни на китайските лекари той се е удължил от 14 на 27 дни.

В бъдеще болестта ще се разпространява на вълни, прогнозира Александър Мерезанов, декан на факултета по биологична и медицинска физика в Московския физикотехнологически институт.

Заболеваемостта от коронавируси по принцип нараства през есенно-зимния период, напомня той.

Колкото до този щам, става въпрос за контрол върху него, също както и различните щамове на грипния вирус, а не за пълна победа над патогена“, подчертава експертът.

Блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook