img

Кръвните показатели, които всички трябва да знаем и следим, за да бъдем здрави. Ето и стойностите, в които трябва да са

/
/
/
599 Views

Когато се разболеете, първият анализ, на който ще ви изпрати компетентния лекар, ще бъде (общ клиничен) кръвен тест, казва нашият експерт – кардиолог, лекар от най-висока категория.

За общия анализ се взема кръв венозно или капилярно, от вената или от пръста. Основно общият анализ се прави на гладно.

Подробен анализ на кръвта се прави само на празен стомах.

За биохимичен анализ на кръвта е необходимо да се вземе кръв само от вената и задължително на гладно. В крайна сметка, ако пиете сутрин, да речем, кафе със захар, със сигурност ще се променят нивата на кръвната захар и анализът няма да е точен.

В идеалния случай, кръвта за кръвната картина, се препоръчва да се взема след кратка почивка, тъй като някои цифри могат да варират след вълнение или физическо натоварване.

Компетентният лекар е необходимо да вземе предвид пола и физиологичното състояние. Например, при жените по време на “критични дни” броя на тромбоцитите намалява.

Общият анализ дава повече информация за състоянието на кръвта и възпаленията (склонност за образуването на тромб, наличие на инфекции), а биохимичният анализ отговаря за функционалното и органично състояние на вътрешните органи – в това число черен дроб, бъбреци, панкреас.

Показатели на общия анализ:

1) Хемоглобин (Hb) – кръвен пигмент, съдържащ се в еритроцитите (червени кръвни клетки). Неговата основна функция е прехвърляне на кислород от белите дробове до тъканите и отстраняване на въглеродния диоксид от тялото.

Нормалните стойности за мъжете са 130-160 г/л, на жените – 120-140 г/л.

Намаленият хемоглобин води до анемия, хеморагия, скрит вътрешен кръвоизлив, поражение на вътрешните органи, например, бъбреци, и т.н.

Повишеният хемоглобин може да се дължи на обезводняване на организма, на заболявания на кръвта и на някои видове сърдечна недостатъчност.

2) Еритроцити – червени кръвни клетки, съдържащи хемоглобин.

Нормалните стойности за еритроцитите са следните: при мъже – 4,6-6,1 х 1012/l, а при жени – 4,2-5,4 х 1012/l

Увеличението на червените кръвни клетки може да се дължи, например, при здрави лица, на голямата надморска височина в планината, както и на вродени или придобити сърдечни заболявания, заболявания на бронхите, белите дробове, бъбреците и черния дроб. Увеличението може да се дължи на излишък от стероидни хормони в тялото. Например, при заболяване и синдром на Кушинг, или лечение с хормонални агенти.

Понижаването е признак за анемия, остра загуба на кръв, хронични възпалителни процеси в тялото, среща се и при по-късните етапи на бременност.

3) Левкоцити – бели кръвни клетки, които се произвеждат във възли на костния мозък и лимфите. Тяхната основна функция е да защитават организма от вредните въздействия. Нормата е (4.0-9.0) х 10 в 9-та степен/л. Повишаването им показва наличието на инфекция и възпаление.

Съществуват 5 вида бели кръвни клетки (лимфоцити, неутрофили, моноцити, еозинофили, базофили), всеки от които изпълнява специфична функция. Ако е нужно, направете пълна кръвна картина, която показва съотношението на всичките пет вида левкоцити. Например, ако броя на левкоцитите се е увеличил, подробният анализ ще покаже, броя на увеличените спрямо общия брой. Ако са повишени лимфоцитите, то в тялото ви има възпалителен процес, ако са в повече еозинофилите, то е възможно да имате алергична реакция.

Защо левкоцитите се увеличават?

Има доста условия, при които се съзира промяна в нивото на левкоцитите. Това не значи непременно заболяване. Белите кръвни клетки, както между впрочем и всички общи показатели при анализ, реагират на различни промени в тялото. Например, под стрес, бременност или физическо натоварване тяхното количество се увеличава.

Повишаването на количеството белите кръвни клетки се дължи и на:

Инфекции (бактериална),
Възпалителни процеси,
Алергични реакции,
Злокачествени новообразования и левкемия,
Приемане на хормонални средства, някои лекарства за сърце (например дигоксин).
Ако имате понижено количество бели кръвни клетки (или левкопения): това състояние често е съпроводено от вирусна инфекция (например, грип) или прием на лекарства като аналгетици.

4) Тромбоцити – кръвни клетки, индикатор за нормалното съсирване на кръвта, които участват в образуването на кръвни съсиреци.

Среден брой – (180-320) * 10 при 9-та степен/л

Увеличават се при хронични възпалителни заболявания (туберкулоза, язвен колит, цироза), след хирургия, лечение с хормонални агенти.

Намаляват под въздействието на алкохол, при отравяния с тежки метали, кръвни заболявания, бъбречна недостатъчност, проблеми с черен дроб, далак, хормонални нарушения. И също така под влиянието на някои лекарства: антибиотици, диуретици, дигоксин, нитроглицерин, хормони.

5) СУЕ – скорост на утаяване на еритроцитите – това е скоростта на прогресиране на заболяването. Обикновено, СУЕ се увеличава 2-4 дни след заболяването, като понякога достига максимум по време на периода на възстановяване. Нормата за мъже е 2-10 мм/ч, за жените – 2-15 мм/ч.

Повишава се, когато има: инфекции, възпаления, анемия, бъбречни заболявания, хормонални нарушения, шок след травми и операции, по време на бременност, след раждане, по време на менструация.

Намалява при циркулаторна недостатъчност, анафилактичен шок.

Показатели при биохимичен анализ:

6) Глюкоза – необходимо е да бъде 3,5-6,5 ммол/л. Понижаването й се получава при недостатъчно и нередовно хранене, хормонални заболявания. Увеличението – при диабет.

7) Общ протеин – норма – 60-80 г/л. Намаляването се дължи на влошаване на черния дроб, бъбреците, недохранване (рязкото намаление на общия протеин нерядко е симптом след жестока хранителна диета, което очевидно не е във ваша полза).

8) Общ билирубин – норма – не по-висок от 20,5 ммол/л и показва как работи черния дроб. Увеличението му показва хепатит, камъни в жлъчката, разрушаване на червените кръвни клетки.

9 ) Креатинин – трябва да бъде по-малко от 0,18 ммол/л. Веществото отговаря за бъбреците. Превишаването на нормата е знак за бъбречна недостатъчност, а ако не достига нормата, значи трябва да повишите имунитета си.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook