img

Внимание, не носете текстилни маски – опасни са

/
/
/
288 Views

Проучване на British Medical Journal достига до значимия извод, че текстилните маски са свързани със значително по-висок риск от разпространение на инфекции, в сравнение със санитарните. 

Физическите свойства на текстилната маска, повторната употреба, честотата и ефективността на почистването, както и увеличеното задържане на влага могат потенциално да увеличат риска от инфекция, научи trg.

Вирусът може да оцелее на повърхността на текстилната маска, възможно е самозаразяване чрез многократна употреба и неправилно поставяне и почистване. Например, замърсената текстилна маска може да пренесе патогена към ръцете на носещия чрез докосване. В допълнение, филтрацията на този вид маски е изключително лоша (почти 0%).

Целта на проведеното проучване е да се сравни ефикасността на текстилните маски в сравнение с тази на санитарните/медицински маски. То бива проведено в 14 болници в Ханой, Виетнам и в него вземат участие 1607 здравни работници от високо рискови отделения.

На произволен принцип е определено кои отделения ще се придържат към носене на санитарни маски и кои – към текстилни маски, като здравните работници в тях следва да носят маските си при всяка смяна за срок от четири седмици. Отделенията, определени за контролна група, се придържат към обичайната си практика, която включва носене на маска в по-голямата част от времето.

На участниците от групата, носещи санитарни маски, са предоставяни по две маски за всяка 8-часова смяна, а на всеки участник от групата с текстилни маски са осигурени пет маски за целия период на проучването, които участниците следва да перат регулярно и да редуват страната от която поставят маската.

Те са помолени да почистват текстилната маска със сапун и вода след приключване на 8-часовата си смяна. Всеки участник има на разположение писмени инструкции за почистване на маската. Носенето на маски и от трите групи се документира и измерва за всеки участник.

В проучването се измерва разпространението на клинична респираторна болест (CRI), грипоподобни заболявания (ILI) и лабораторно потвърдена респираторна вирусна инфекция. Процентните резултати по отношение на разпространението и на трите инфекции е отчетено като статистически значително по-високо при текстилните маски (относителен риск (RR)=13.00, 95% CI 1.69-100.07) в сравнение с групата, носеща медицински маски.

При маските от плат се регистрира и значително по-високо ниво на разпространение на грипоподобни заболявания (RR=6.64, 95% CI 1.45-28.65) и лабораторно потвърден вирус (RR=1.72, 95% CI 1.01-2.94) , в сравнение със санитарните маски. Проникването на частици през текстилните маски е оценено на почти 97%, докато при медицинските – 44%.

В заключение, маските от плат довеждат до значително по-висок процент на инфекции от медицинските маски, като в същото време показват и по-ниски резултати и от контролната група, в която се използва маска през по-голямата част от времето, но не и през цялото време. Също така, стандартната практика при контролната група се изразява в използване и на двата вида маски, но с преобладаваща употреба на санитарни такива.

При анализа на резултатите от участниците от трите групи, е идентифициран най-висок риск от предаване на лабораторно потвърдена респираторна вирусна инфекция при употреба на текстилни маски.

блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook