img

Валери Симеонов предупреди: Спрете да търкате талончета, „Националната лотария“ остава без лиценз

/
/
/
296 Views

„Спрете да купувате талончета на „Национална лотария“! Още другата седмица частните лотарии остават без лицензи“, това заяви в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят му Валери Симеонов, научи trg.

Печалбите ще могат да се получават по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници. Променихме закона, защото преценихме, че не е редно държавата да се бърка в тези частно-правни отношения. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си потърсят печалбите и да си ги получат. Парите от тиражите са събрани. Печалбите са базирани от общите приходи върху съответния тираж. Всеки заинтересован има правно основание, а има и пари, които са събрани, да си получи печалбата.

Няма никакъв начин някой печеливш да съди държавата. В случая не става въпрос за изплащане на награди от бъдещи тиражи. Наградите са спечелени от вече проведени тиражи, за които парите са събрани. Държавата няма отношение. Нека всеки, който е спечелил, да си търси наградата от този, от когото я е спечелил.“

Така Валери Симеонов коментира приетите днес промени в Закона за хазарта, цитира го Novini.bg.

„Искам да дам съвет на българските граждани. Те трябва да спрат да си купуват частни талончета, защото спирането на действията на частните лотарии ще се извърши в момента, в който Законът бъде публикуван в „Държавен вестник“. Очакваме това да се случи другата седмица и да се изземат всички талончета, от всички места, където се продават в момента, освен пунктовете на Българския спортен тотализатор (БСТ). Срокът за унищожаване на талончетата е до края на годината, защото има прекалено масово разпространяване – магазинчета, плод и зеленчуци, бензиностанции, всякакви вериги.

Събирането и унищожаването ще отнеме време. Предстои много сериозно разследване на количествата талончета, които са внесени в България и се разпространяват и количествата, които са обявени в Комисията по хазарта. Сигурен съм, че между двете цифри ще има доста сериозна разлика. В страната се внасят и продават много повече талони, отколкото се обявяват реално в Комисията по хазарта“, разкри Симеонов.

„Предложението на БСП за забрана на хазарта е неуместно. Трябва да се даде време на БСТ, за да заема пазарната ниша, която се отваря сега. Основното предназначение на БСТ и хазарта е да подкрепя развитието на спорта. Предложението на БСП би поставило на изпитание съществуването на редица спортни клубове и федерации, които ползват постъпления от БСТ. Ако се забрани рекламата, няма да има такива постъпления. Тогава много федерации и клубове ще са поставени на изпитание“, обяви лидерът на НФСБ.

„Бизнесът на Васил Божков е няколко милиарда на година. Това е непотвърдена информация, защото има много голям сив сектор, свързан с разпространяването на по-голямо количества талончета, отколкото се отчитат в Комисията по хазарта. Аз съм сигурен, че оборотите са доста по-големи. С новите промени вече ще може да се прекратява незабавно лиценза на частните лотарии. Това ще стане веднага след излизането на закона в „Държавен вестник“.

Няма никакъв шанс бизнесът с частните лотарии да се прехвърля. Този бизнес става изцяло държавен. Няма никакъв шанс БСТ да бъде отдаден на концесия или приватизиран. Това е записано изрично в закона. Няма никакво преразпределение на пазара. Това е фалшива новина, която се разпространява от няколко дни. Съгласно закона БСТ е длъжен да заделя 50% от сумите на оборота за изплащане на печалби. 18% ще отиват за спорта. 15% ще са за такси и останалото е за издръжка на администрацията на спортния тотализатор“, завърши Симеонов.

Ретро

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook