img

Пазете се: Летният чревен вирус причинява менингит

/
/
/
718 Views

Вече се наблюдава пик на чревните вируси у нас, научи ТРГ. Тези инфекции не са за подценяване и могат да протекат и с висока температура, и с нестабилни диарични изхождания. 

А също с главоболие и съответно да причинят вирусен менингит, както и т.нар. енцефалопатия. Тя не е възпалително заболяване, най-вече е проява на мозъчен оток. По принцип протичането е много бързо, особено при деца и при възрастни с нисък имунитет, обясняват лекарите. Тези пациенти обикновено търсят лекарска помощ, но има и такива, които чакат по 2-3 дни, докато положението стане нетърпимо, което е груба грешка.

При тези вируси задължително е необходима бърза рехидратация и антибиотично терапевтично лечение.

Можем да се защитим обикновено с добра хигиена – там е разковничето за предпазване от тези чревни инфекции. Съответно миене на ръцете, избягване на храни, които са бързо развалящи се, ограничаване достъпа на мухи до храната и продуктите, но най-вече от значение е личната хигиена, категорични са специалистите. Те съветват да се ваксинираме срещу този род вируси още през зимата, за да не ни се вгорчава лятната ваканция.

Важно е да мием ръцете си често и да ограничим до минимум посещенията в заблатени или тревисти райони. „Използвайте репеленти и се предпазвайте, доколкото е възможно, от кърлежи, папатаци, комари.

С една дума, това, което зависи от вас, го правете, не пренебрегвайте тези простички предпазни мерки“, казват експертите.

Ретро

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook