img

Това е най-странният квартал в целия свят! Контролира се от мафията, но…

/
/
/
786 Views

В северната част на Хонконг се е намирало едно от най-гъсто населените места в света. От 50-те години на 20-и век до 1994 г. над 33 000 души живеят и работят в Коулун, Оградения град – масивен комплекс от 300 свързани сгради, които оформят блок-град.

Това е най-странният квартал в целия свят! Контролира се от мафията, но...

Ограденият град се контролира от китайската мафия – Триадите, между 50-те и 70-те години, и е рай за проституцията, хазарта и дрогата. Улиците са толкова тесни, че за да върви по тях, човек трябва да се прилепи плътно до сградите. Мрежа от пасажи между по-високите етажи също позволява да се стигне от точка до точка, без да се слиза на земята.

Без градски услуги, живущите си набавят вода от кладенци, а боклукът се складира по покривите. Всеки жител разполага със средно 40 квадратни метра пространство.

Градът остава невероятен архитектурен и градоустройствен пример. Ерата на 3D принтирането кара някои специалисти да се чудят дали този феномен няма да се повтори.

Това е най-странният квартал в целия свят! Контролира се от мафията, но...

Коулун се е превърнал в нарицателно за определен тип урбанизъм, който далеч надхвърля комфортната зона на обикновения контролиран експеримент. Всичко е построено без архитекти и инженери, всеки е надстроявал и достроявал.

Никога не е съществувало нещо подобно преди това и продължава да няма аналог до сега.

Източник: pochivka.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook