img

Конвоят на Свободата започна да печели! Провинции в Канада отменят мерките

/
/
/
794 Views

Няколко провинции в Канада вече премахнат или смекчат Covid ограниченията, а други ще направят това тази седмица в резултат на няколко седмичните протести на тежки камиони из страната, станали популярни като “Конвой на свободата”.

В същото време в петък канадската полиция обяви, че има съдебна заповед за премахване на блокадите от протестиращи на моста Амбасадор“ – най-натовареният граничен пункт между САЩ и Канада, който свързва Детройт с Уиндзър.

Заради тази блокада някои от най-големите производители на автомобили ограничиха производството си. Блокадата бе премахната в неделя след шест дни съпротива, но мостът засега все още остава затворен за преминаване, предаде Ройтерс.

Разхлабване на мерки в някои провинции в Канада

Планове за разхлабване на Covid мерките обявиха още в средата на седмицата провинциите Алберта, Саскачеван и Квебек. Алберта започна да разхлабва мерките още в полунощ миналия вторник. Провинцията посочи, че ще премахне изискването за предоставяне на ваксинационни паспорти от граждани за посещения на бизнеси и събития, които не са от първа необходимост като ресторанти, барове и фитнеси.

Започвайки от понеделник, провинцията ще премахне изискването за носене на маски за деца на и под 12 годишна възраст и за всички ученици в училищата. Останалите ограничения като носене на маски за възрастни в затворени помещения и ограничения за събиране на хората ще бъдат премахнати от 1 март.

Междувременно, протестът “Конвой за свободата” започна да се пренася и в Европа.

В събота такъв се проведе в Париж и в Хага, а в понеделник подобен протест се готви в сърцето на ЕС – Брюксел, за където в момента пътуват колони от Франция, Германия и Нидерландия, според информации в социалните мрежи.

Източник: Медиапул

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook