img

Вижте руският военен комплекс РС-28 „Сармат“, който бе наречен от американците „Сатана-2“!

/
/
/
1934 Views

Перспективният ракетен комплекс РС-28 „Сармат” е наречен от американците „Сатана-2” не случайно – той бие на 15 хил км, тоест достига всяка точка на земното кълбо.

Времето за долитане до целите е по-малко от неговия предшественик „Воевода” (Р-36М, Satan ss-18, РС-20). Главното обаче са разделящите се бойни части, летящи с хиперзвукови скорости и при това маневриращи. Така средствата за ПРО на противника просто не могат да ги свалят. Разработката на ракетата започнала през 2011 г. поради две причини: моралното остаряване на нейния предшественик ракетата Р-36М „Воевода, притежаваща недостатъчно средства за преодоляване на съвременна ПРО; преодоляване на зависимостта от украинския ВПК и конкретно от КБ „Южное”.

Двустепенната ракета РС-28 „Сармат” има стартово тегло 100 тона, бойна част от 10 т, бойни глави – 10-15 броя, маневриращи хиперзвукови бойни блокове – 3-24 броя (включително Ю-71).

Нейната система за насочване е инерциална, спътникова, близка до орбиталната с възможности за орбитална система за бомбомятане (FOBS). Последното означава, че на „Сармат” не се налага задължително да лети през Северния полюс, за да нанесе удар по САЩ. „Сармат” може да прелети и през Южния полюс. Високите скорости и не линейната траектория затрудняват идентификацията и насочването на средствата за поражение.

Тоест „Сармат” гарантира всяка територия на противника.

Изпитанията на двигателите са завършили през 2016 г. До края на тази година трябва завършат изпитанията на барутния катапулт, който изхвърля ракетата от шахтата. Планира се приемане на ракетата на въоръжение през 2019-2020 г. Според експерти новата ракета „умножава по нула” всички съвременни средства за ПРО, включително американските.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook