img

Търговищката болница получи скъп ехограф като дарение

/
/
/
550 Views

В Неонатологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Търговище днес приеха дарение от специализирана апаратура.

Управителят на фирмата дарител Иван Кънев и завеждащият на отделението д-р Радост Едрева, заедно с управител на областната болница д-р Иван Светулков, представиха цифровия ехограф пред медиите, а минути след това той бе и монтиран. Дарението е на стойност от около 15 000 лв.

С него се извършват трансфунтанелни ехографии, тоест ехографии на мозъка.

По този начин специалистите ще могат да дигностицират дали детето има мозъчен оток, мозъчен кръвоизлив, наличие на вродени кисти и т.н., обясни д-р Едрева: „Чрез него ще можем да проследяваме в динамика тези процеси. Много важно, за да знаем какво е състоянието на детето и да предвиждаме бъдещото му развитие, за да бъдем и ние адекватни с информацията, която получаваме“.

Всички лекари, които работят в Неонатологичното отделение, имат сертификати за ехографии на мозъка, като допълнително се извършват и ехографии на коремните органи, разбра TRG.

Болницата в Търговище получи нов ехограф„Този нов ехограф ни дава спокойствие в работата, защото така ще можем да видим заболявания и промени, които без него няма как да видим.

Той ни дава първо по-добра диагностика, възможност за по-добро лечение и сигурност в оценката на прогнозите, развитието и насочването на някои от тези деца към специализирани клиники навреме“, обясниха от лечебното заведение.

8-9% от новородените в Търговищката болница са пациенти на отделението по Неонатология. Досега не са разполагали с ехограф с такива възможности. Работили са с подобен, ползван съвместно с Детското отделение.

В последните години даренията към МБАЛ-Търговище зачестяват, коментира д-р Светулков и заяви: „Това ни кара да вярваме, че тази апаратура се дарява тук, защото в областната болница се върши сериозна работа“. „Надявам се с тази апаратура да помогнем на специалистите да си вършат по-добре и по-спокойно работата“, каза дарителят Иван Кънев.

Източник: ДАРИК

Коментирай чрез Фейсбук

1 Коментари

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook