img

ТОВА са храните за силен Ковид-имунитет, според професор Кантарджиев:

/
/
/
679 Views

В усложнената Ковид-ситуация у нас и атаката на традиционните вируси през студеното време, няма как да не припомним безценните съвети на проф. Тодор Кантарджиев за здрав имунитет през есенно-зимния сезон.

Неговият метод за борба срещу грипа и вирусите е колкото атрактивен, толкова и вкусен – ще се убедите:

Вечният въпрос е как да се предпазим от атаката на вирусите и то с натурални средства, тъй като едва ли някой би искал да се тъпче с хапчета, освен ако не е крайно наложително.

Проф. Кантарджиев даде списък на най-добрите храни, предпазващи от грип, и какво трябва да правим, за да успеем да се измъкнем от капана на болестите тази зима.

„Криворазбрана самоотверженост е да ходиш болен на работното място.

От години навсякъде по света препоръките са, щом си болен, да си останеш няколко дни вкъщи, прилагайки изписаното лечение. В никакъв случай да не отиваш сред колегите си“, коментира той.

Кантарджиев маска

Той обясни и как можем да намалим сами риска от заразяване с грип:

„Най-напред да се избягва контактът с болни хора, а дори и с видимо здрави хора – да се контактува на минимум метър разстояние един от друг, да се ползват антимикробни хигиенни кърпички, а ръцете да се измиват добре и често. Да се дезинфекцират повърхностите около нас, особено ако контактуваме с много хора. А когато срещу нас има кашлящ или кихащ, да поставим бариера пред устата ни – като маска.

Не може да кажем, че тя трябва да се носи постоянно, но у дома този, който е болен, не трябва да я сваля. В противен случай ще зарази близките си и много лесно – децата.

Лицето не трябва да се докосва с немити или недезинфекцирани ръце, особено устата, очите и носа. Защото, ако сме пипали повърхност, върху която преди това са попаднали капчици секрет от кашлящ или кихащ човек, ще пренесем вируса върху себе си“.

Специалистът обясни и каква храна е полезна срещу вирусите :

„Съветвам да консумират в неголеми количества разнообразна храна. Да залагат на класическата българска кухня, която е изключително добра в зимното време – с консумиране на кисело зеле и туршии. Векове наред и досега те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Т.е. киселото зеле и туршиите са имуномодулатори.

кисела зелка

Препоръчителни са също цитрусовите плодове. А ако липсва слънцегреене, може допълнително, но не продължително, да се приема витамин Д.

Експертът посочи, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.

суджук

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook