img

Слабите хора са предразположени към смъкване на органите

/
/
/
903 Views

Защо някои органи в тялото се отпускат, смъкват се? Налага ли се лечение и в какво се изразява то? Кои хора са в рисковите групи за такива състояния? Какви са причините за тях? Какво трябва да предприеме болен, който примерно страда от нефроптоза – смъкване на бъбрек?

Отпускане, смъкване, на медицински “пролапс” на вътрешни органи е анатомично неправилно разположение на един или няколко вътрешни органа, обясняват специалистите.

От смъкване са застрашени много органи: стомах, черва, бъбреци, черен дроб, матка, право черво. Имайте предвид, че пролапс възниква не у всички хора и невинаги. От физиологична гледна точка към смъкване на вътрешни органи са предразположени високите слаби хора, тези с ниско тегло (мастната тъкан в умерени количества помага за поддържане на вътрешните органи в правилно положение). При такива хора често се отбелязва вродена слабост в мускулите и връзките.

Смъкването може да възникне и заради рязка загуба на тегло. Органите внезапно остават без “поддръжка” и могат да се “плъзнат” надолу. Друга причина за такива състояния е тежката физическа работа, носенето на обемни предмети, прекаленото залитане по фитнеса, особено с вдигане на щанги…

Имайте предвид, че липсата на физически натоварвания също може да доведе до пролапс. Хиподинамията от своя страна отслабва мускулния корсет и свързочния апарат, който осигурява въпросната “поддръжка” на органите. При мъжете смъкването на органи нерядко възниква заради хронична изтощителна кашлица, а при жените – след бременност и раждане и по-точно – поради липса на нужната подготовка за тези нелеки състояния.

Симптомите са различни
• Гастроптоза (смъкване на стомаха). Оригване, киселини, тежест в стомаха, подуване и къркорене в корема, нарушение в перисталтиката – това са симптоми, типични не само за заболявания на стомашно-чревния тракт, но и за гастроптоза, поради която причина нерядко възникват трудности с диагностиката. Характерна особеност в изразения стадий на гастроптозата е усещането за преяждане, дори след употреба на не голямо количество храна. А също и нарушение на апетита – човек или се отвращава от храната, или изпитва вълчи глад. А в напредналите случаи има и учестено уриниране.

• Нефроптоза (смъкване на бъбрек). Проявява се с болки в подребрието, чиято интензивност се определя от степента на отпускане. Болките възникват в изправено положение и преминават, когато човекът легне. Най-неприятните симптоми са кръв при уриниране, която се появява заради разрушаване на съдовете при силно усукване. При значително изместване бъбрекът губи своите функции и не извежда от организма продуктите от обмяната на веществата. По тази причина нивото на токсичните вещества в кръвта се повишава и възниква интоксикация на организма, която се проявява с повишаване на температурата и главоболие. Диагнозата се поставя на основание на ултразвуково изследване и палпация.

• Смъкването на черния дроб е болест на зрелите жени, при мъжете се среща изключително рядко. Този вид пролапс протича безсимптомно. Заявява за себе си в много запуснати случаи. Страдащият получава болка в дясното подребрие, чернодробна колика, диспепсия, т.е. нарушено храносмилане. Отпускането на черния дроб като самостоятелно заболяване се среща крайно рядко. Обикновено се съчетава с нефроптоза и колоптоза (отпускане на червата).

Слабите хора са предразположени към смъкване на органите

Пролапсът на матката се нуждае от задължителна корекция

Пролапсът на матката е един от най-разпространените проблеми при жени над 50-годишна възраст. Тази патология винаги заявява себе си с усещане за дискомфорт и изпъващи, разтягащи болки в корема. Често възникват затруднения в уринирането, отделяне на секрети, болезнени и обилни менструации, болка по време на интимна близост. Ако връзките и мускулите отслабват, матката се смъква, което обикновено се съпътства с отпускане и на влагалищните стени. В леките случаи на пролапс само част от матката се смъква във влагалището. Обаче в тежките случаи тя може да изпадне и навън. И това не е най-лошото.

Матката се поддържа от същата мускулатура, която е разположена редом до влагалището, пикочния мехур, правото черво. Когато се измести един от тези органи, останалите така или иначе се деформират. Пикочният мехур може да се измести надолу или да бъде притиснат, което води до незадържане на урина.
Отпускането на матката е единственият пролапс, който се нуждае от задължителна корекция, тъй като без лечение симптомите прогресират.

В началото се препоръчват консервативни методи: упражнения за стягане на мускулите и носене на бандаж. Като начало можете да опитате тренировка на мускулатурата, която контролира уринирането. При уриниране напрягайте мускулите така, че да прекратите струята, след което отново й позволете да тече. Повторете тази процедури 10 пъти, докато разберете как да го правите, дори без да ходите до тоалетна. Колкото може по-често напрягайте мускулите на тазовото дъно, правете го с всички сили, задържайте доколкото можете, поне 10-15 секунди. Повторете това упражнение 100 пъти, 200 пъти на ден. Но не наведнъж, а разпределено през деня.
При по-леко изразен пролапс лекарят може да ви препоръча пластмасов, гумен или силиконов пръстен, който се поставя във влагалището за удържане на органа. Ако специалистът прецени, се пристъпва и към операция.

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook