img

Възраждат скандалната Lada Raven

/
/
/
848 Views

Суперкарът на Lada, който към момента съществува само на хартия, може да стане реалност след пет години, разбра ТРГ.

Концепцията Raven е дело на младия руски дизайнер Дмитрий Лазарев, който я показа през 2014 година.

Тогава той участва на конкурс за нови коли Lada, но много бързо оттегли ескизите си, като заяви, че е разочарован от условията на конкурса. Малко по-късно чертите на Lada Raven се появиха в украинската кола Himera Q, като украинците твърдяха, че имат договор с Лазарев, но впоследствие се появиха сериозни разногласия между страните и украинската компания продължи разработката самостоятелно.

Сега се появи нова информация, според която руския фонд Alpha Robotics Venture ще направи реален прототип, чертите на който ще са заимствани от Lada Raven.

Идеята е за електрически спортен автомобил, на базата на ескизите на Lada Raven, който ще се появи в серийно производство след пет години. Опитът в роботехниката на фонда, пък ще направи колата и безпилотна.

В момента няма друга ясно около бъдещия проект.

Не се знае и дали той няма да повтори облика на Milan Red на австрийската Milan Automotive GmbH, който също бе разработен с участието на Лазарев. Автомобилът, чиято мощност е 1350 к.с., носи името на хищна птица. Той бе показан миналата година в Австрия, като плановете бяха за 99 екземпляра.

По мотиви на Lada Raven е изпълнен и украинският супер автомобил Himera Q. През 2017 г. той бе заснет в Латвия, няколко месеца след като стана ясно, че прототип на автомобила се тества в Испания. За него се говореше, че ще струва около 700 000 евро, като по-интересното е, че за задвижване на предсерийния модел се използваше графитена батерия собствено производство.

Източник: Вести

 

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook