img

Това е най-добрият естествен дезинфектант срещу COVID-19

/
/
/
566 Views

 

Ултра-виолетовите лъчи (UV) са съвършеният природен дезинфектант, но употребата им трябва да се практикува с особена предпазливост, защото са способни да ни причинят рак на кожата, научи trg.

 Прочетете внимателно следващите редове, за да разберете как науката може да ни е от ползва в настъпилите неприятни времена.

Преди това трябва да разберем някои важни подробности за вирусите и поведението им в природата.

Всички вече знаем до болка, че COVID-19 е вирус. И като такъв той не може да се възпроизвежда самостоятелно. Именно по тази причина животът му е ограничен извън човешкото тяло и в момента сме принудени да живеем в самоизолация, за да дадем време на заразата да изчезне по естествен път, докато се търси лек.

Вирусите притежават генетичен материал – ДНК или РНК.

Ако сте внимавали в часовете по биология в началното училище, ще знаете, че това са основните инструкции на природата за формирането и развитието на живота, а съкращенията означават просто дезоксирибонуклеинова киселина и рибонуклеинова киселина.

Разликата е, че едното създава, а другото копира генетичен материал, ако можем да се изразим максимално просто и все пак не до край точно.

Как един вирус намира начин да се размножава? Много просто – намира преносител. Единият начин е чрез литичен цикъл, при който вирусът разяжда заразените клетки и излиза многократно копиран. А другият е, като се слива с клетките на преносителя и когато те се делят заедно с вируса. Това е линогенният процес.

Нека сега се върнем на UV лъчите.

Прекалено вероятно е да знаем, че те убиват клетките, като нарушават целостта на ДНК. Но това, което е известно повече на специалистите в областта, е, че тези лъчи каран една от съставните части на ДНК да се слепва. Това е тиминът. Образно казано – все едно да караме колата с постоянно спусната ръчна спирачка.

Тя се чупи и ние я сменяме с нова отново и отново, докато в един момент възниква рискът от причиняване на рак на кожата, защото ръчната нанася необратими щети върху колата.

Каква е връзката с COVID-19? Връзката е в естеството на вируса, а именно нуждата му от определени условия, при които да се дели. Ако няма приемник, той рано или късно умира.

В момента все още няма достатъчно развити научни разработки, за да докажат, че и самият коронавирус умира ефективно от UV лъчите, но учените имат доста наблюдения върху неговите по-големи братя – SARS и MERS. Те проявяват особена нетърпимост към UV и затова има причина да се смята, че COVID-19 ще изпитва подобна неприязън.

Не бързайте още да се подлагате на облъчвания! Ракът все още е в пъти по-страшен от заразяването с новия вирусен щам. Има все пак условия, при които бихте могли да се възползвате.

Спектърът на дългите UV лъчи (UV-C) показва обещаващи резултати в борбата с бактериите.

Публикация в научното издание Nature, цитирано от Digital Trends, доказва, че голяма част от познатите бактерии умират под влиянието на UV-C без да нараняват кожата при бозайниците. За сега е известно, че този спектър на лъчите не преминава по-дълбоко от най-горния слой на кожата, изграден изцяло от мъртви клетки.

Дори клетките на очите са в безопасност. Фактът, че вирусите са с много по-малки размери води именно до тяхната смърт при UV-C облъчване.

Работата на научния екип цели да постигне революция в дезинфекцията при преминаване на границите на летища и влизането в болници. Но преди разработката да даде реални резултати не можем да се възползваме от откритията.

Експертите съветват да стоим настрана от UV лъчите, но спокойно можем да ги използваме за дезинфекция на личните си вещи. Междувременно ще се наложи да се придържаме към старомодното пиене на ръцете със сапун и употребата на дезинфектанти на спиртна основа.

zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook