img

Австралийски банки връщат пари на свои клиенти, които са мамели

/
/
/
497 Views

Австралийската банка Ей Ен Зет (ANZ) обяви, че е заделила 559 милиона австралийски долара (376 милиона щатски долара), за да плати обезщетения на хиляди техни клиенти, които са били ощетени от неправомерни такси за услуги и лоши финансови съвети. С това парите, които ANZ ще връща достигат общо 1,1 милиарда за 2018 и 2019 година, научи trg.

От финансовата институция, която е една от четирите най-големи банки в Австралия, казаха, че осъзнават щетите, които са причинили на свои клиенти и акционери и са отделили 500 свои служители, които да изготвят списъците с хора, които ще бъдат компенсирани.

Националната банка на Австралия (NAB) също е отделила стотици милиони за компенсации.

Тя има фонд от 832 милиона австралийски долара.

Обезщетенията бяха разпоредени, след като държавна комисия проведе разследване на бизнес практиките на големите банки. Разследването приключи по-рано тази година, с унищожителен доклад за ширещи се нарушения и професионална небрежност в банковия сектор. От комисията разкриха, че банките редовно начислявали такси на починали хора, взимали пари за услуги, които изобщо не били извършени и давали на клиентите си лоши съвети, което довело до тежко финансово положение на много от тях.

Разследването продължи близо година, като финалният доклад беше особено критичен към NAB и доведе до оставките на председателя на борда на директорите и изпълнителния директор на банката.

Според общата оценка на експерти, банкерите ще трябва да върнат около 6 милиарда долара на ощетените, като освен NAB и ANZ, още две банки ще връщат пари.

actualno

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook