img

Запазете рецептата: Всяка есен, като станат кестените си събирам по една торба – Нямате си и представа, колко болести лекуват

/
/
/
1111 Views

Дивите кестени, известни още като конски, действат и противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребяват се във вид на запарка при кашлица и хрема.

На храносмилателната система имат запичащ и дезинфекционен ефект, поради което се препоръчват при диария.

В народната медицина се предлагат още за лечение на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас. Дендротерапевтът Симеонова разказа още, че както самото дърво, така и плодовете му носят енергийната вибрация на славата. Носени близо до тялото, дават енергия, бодрост, пъргава мисъл и самочувствие.

Нашите деди са вярвали, че могат да се изчистят от отрицателните енергии, ако поставят конски кестени по протежение на цялото легло на болния човек. Обръщали ги с изпъкналата част нагоре и ги раздалечавали на разстояние 10-15 см. един от друг. Между тях разхвърляли глави лук и чесън. В днешно време това суеверие има научно обяснение и то е свързано с лечебната сила на кестена.

Ето и няколко лечебни рецепти с кестени

При костни и мускулни заболявания

Нарязват се заедно с корите 6-7 диви кестена и се заливат с 500 мл спирт или домашна ракия. Така престояват 4-5 дни, докато от кестените започне да се отделя пяна и те се размекнат. С получената настойка разтриваме болните места, а с размекнатите кестени можем да правим компрес или лапа.

При язва

Сваряваме 10-ина питомни кестени във вода, докато омекнат добре. Обелваме ги и ги намачкваме на каша. Заливаме кашата с 500 мл вода, добавяме 1 с.л. жълт кантарион и варим още малко. Прецеждаме през едра цедка получената смес и в нея слагаме 1-2 с.л. зехтин. Приемаме сутрин на гладно по 1 с.л. от така приготвеното лекарство.

При болки в черния дроб

Сваряваме 10-ина питомни кестена, докато омекнат, след което ги обелваме и смачкваме добре. Поставяме ги в 500 гр. мед, към който прибавяме и 2 с.л. цвят от лавандула. Сваряваме отново тази смес, след което я прецеждаме през едра цедка. От нея вземаме 3 пъти на ден по 1 или 2 с.л., преди или след ядене.

При болки в гърба и кръста

В 1 л червено домашно вино сваряваме 500 гр. питомни кестени, докато напълно се отделят черупките им. Обелваме ги, намачкваме ги и ги оставяме да престоят час-два, след което ги прецеждаме и пасираме през едра цедка. От така приготвеното лекарство можем да пием по 2-3 малки чашки на ден, както и да го използваме за мазане на болните места.

При сърдечни смущения

Изпичаме добре 5-6 питомни кестена, обелваме ги и ги слагаме в 500 мл кипяща вода. Към нея прибавяме 1 ч. л. стрити корени от жълта тинтява, шепа нарязан магданоз и 2 с.л. грис. В получената супа можем да поставим малко масло или зехтин. Ако си правим такава супа веднъж седмично, то ще усетим бързо подобрение на сърдечносъдовата дейност и кръвообращението.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook