img

Това ли ни чака? Чипираните маймуни на Илон Мъск започнаха да измират в адски мъки

/
/
/
686 Views

Тестовите маймуни на „Нюралинк“ са били жестоко измъчвани, имали са дупки в главите, кървящи обриви и следи от болезнени интервенции, съобщава в свой материал „Ню Йорк пост“, цитиран от Глас Нюз.

Групата за защита на правата на животните PCRM твърди, че е получила записи, в които подробно се вижда малтретирането на маймуните.

„Нюралинк“ е биотехнологична компания на основателя на „Тесла“ Илон Мъск, която е тествала разработения мозъчен чип, който ще следи и дори ще стимулира мозъчната дейност.

През 2017 г. компанията е сключила споразумение с Калифорнийския университет в Дейвис за разработване на технологията чрез тестване върху маймуни, тъй като университетът е известен със своята изследователска база за примати.

Според групата за защита на правата на животните, университетът е укрил информацията за третирането на животните по време на тестовете.

„Искахме да разгледаме самите вътрешни записи на Калифорнийския университет в Дейвис, включително видеоклипове и снимки, за да разберем по-добре какво се е случвало с животните в експериментите, както и да проверим почтеността и обещанията на изследването“, коментират експерти пред изданието.

Групата за защита на правата на животните обяви, че записите показват, че маймуните са изпитали „изключително страдание в резултат на неадекватните грижи и силно инвазивните експериментални импланти за глава по време на експериментите“.

Експериментите, продължили от 2017 до 2020 г., кат в тях са участвали 23 маймуни. 15 от тях са починали или са били евтаназирани до 2020 г. Останалите седем са били прехвърлени в съоръжение на „Нюралинк“.

„Нямаме информация какво се е случило с тях след ноември 2020 г. и вероятно никога няма да имаме такава“, посочват от PCRM.

В своя защита от „Нюралинк“ заявяват, че „поставянето на устройство в мозъка винаги крие известен риск от кървене. Опитваме се да намалим този риск, като използваме микронишки, поставени с игла, чийто диаметър е с размерите на много неврони в мозъка“.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook