img

Няколко хитри трика за спасяване от грип

/
/
/
856 Views

Всеки от нас се опитва да се предпази, доколкото е възможно от грипа и острите респираторни вирусни инфекции през зимата. И често сме готови да следваме най-разнообразни съвети, дори не се гнусим от бабешките методи отпреди един век. Но най-важното е да не се увличаме прекалено в стремежа да защитим себе си и особено децата си от тези зимни опасности, защото не е изключено да си навредим. В днешния брой на в. „Доктор” ще ви посочим съветите на специалистите по тази тема.

Ще помогне ли промиването на носа със солена вода?
Може и да не ви се вярва, но по принцип, ежедневно в носната кухина на всеки човек се изработва и изхвърля от половин до един литър течност, обясняват специалистите. Една част от тази течност ние „издухваме” (изсекваме), останалото (по голямата част) се стича по задната стена на глътката, без да го усещаме и забелязваме. Такова количество слуз обаче е необходимо, за да може лигавицата да е добре овлажнена. И й е напълно достатъчно.

Съответно, когато сме здрави и бодри, не е нужно да промиваме носната кухина с каквото и да било. Ако обаче слузта се сгъсти, нейното количество се увеличава, тя застоява в носната кухина и може да попречи. Специалистите дават специални препоръки и за децата. Те по принцип седят едно до друго в училище, играят си заедно, притискат към себе си едни и същи играчки в детската градина. В този случай е удачно да се замислим за профилактика. Преди да изпратите детето на училище или в детската градина, му намажете нослето с оксалинов мехлем, а след като се върне у дома – промийте носа с разтвор на основата на морска сол. Промивките трябва да се извършват правилно. Много често човек запретва глава назад и се обръща на страната на ноздрата, в която ще се закапва разтворът. Имайте предвид обаче, че малко по-дълбоко в носоглътката се намира т.нар. гълтачно устие на слуховата тръба. И ако разтворът попадне в това устие, може да изтече в тръбата, а оттам и в средното ухо. Точно по този начин се развива отит. Затова промивките трябва да се извършват много внимателно. И се прави точно обратното. Човек трябва да наклони главата леко надолу и да не я завърта настрани. Много внимателно изстисквайте пипетката, или помпичката, която ползвате. Много плавно, за да не се създаде излишно налягане в носоглътката. Също така, акуратно следва и да „издухвате” носа си. Защото, ако под налягане от рязкото „издухване” възпалената слуз попадне в ухото, резултатите ще са още по-плачевни, отколкото при попадане на обикновена морска вода.

Удачно ли е да се поставя лук или чесън в носа?
Старите професори често ни казваха следното, споделят специалистите: носът не е помийна яма, че да натикваме в него каквото и да е. Или да закапваме каквото ни хрумне. А хората какво ли само не са опитвали да „набутат” в носа си – и листа от здравец, и скилидки чесън.

Носната кухина е „застлана” с епител, покрит с власинки. Това са микровласинки, които „изгребват” слузта навън или в същата носоглътка. И ако си позволим с някакви силно дразнещи „продукти” да въздействаме на този епител, положението ще стане още по-лошо. Особено когато човек боледува. В такава ситуация кухините и без това са възпалени, а на всичкото отгоре и такава мощна атака!… В крайна сметка възпалението само ще се усили. Най-добре използвайте обичайните аптечни средства, сега ги има много. Важното е да подберете правилните в зависимост от стадия на възпаление. Така например, ако възпалението е в първи стадий, т.нар. сух стадий, човекът ще усеща парене в носа, тогава е удачно да изберете маслени капки и специално масло, но не каквото ви попадне. В случая подходящо е масло от праскова. То трябва да е течно и да не предизвиква алергия. Освен това, обърнете внимание на антисептиците на водна основа, т.е., разтвори, които позволяват да се овладее възпалението.

Помагат ли за профилактика на грипа УВ-лампите и инхалаторите?
И двата варианта са добри. Ултравиолетовите лампи от закрит тип могат да се използват в офисите и в училищните кабинети през целия ден. Така въздухът ще се обеззаразява. Що се отнася до инхалациите – те трябва да се правят в домашни условия, защото чрез тях се разрежда слузта в носа и леко се загрява лигавицата. Цялата тази слуз, която е залепнала към обвивката, ще се издуха при секнене. Затова през втората половина на деня няма да е излишно да си направите инхалации. Ако човекът няма проблеми, може просто да използва физиологичен разтвор. Ако усеща, че се разболява, може да добави малко специален препарат за разреждане на секретите и слузта. Най-добре е да не използвате билки, можете да добавяте мъничко антисептично средство.

Да пием ли витамини?
Няма да е излишно. Но най-добре е те да се приемат още през септември, когато започва новият сезон – и учебният, и работният. И това трябва да бъдат поливитамини. Имайте предвид, че витамините се делят на мъжки и дамски, на детски и за подрастващи. Това е свързано с факта, че са нужни различни микроелементи за всяка от тези възрастови групи. По принцип, витамини можете да приемате и сега. Но преди това трябва да се консултирате със своя лекар. Или специалист, който ще ви предпише оптималния за вас комплекс.

Нужно ли е да се завиваме с големи шалове, излизайки навън?
В случая е важно да подхождате разумно. Лош вариант е да увивате около устата и носа си шал или да обличате пуловер с огромна яка, с която да прикривате носа и устата. Защото, особено ако имате някакво възпаление, вие издишвате голямо количество бактерии. По принцип, става дума за стрептококова и стафилококова инфекция. Вие издишвате тези бактерии, те засядат върху вълнения шал или огромната яка, а вълната попива всичко това. След това то се връща обратно.

Удачният вариант е шията да е добре увита, да носите шапка и по-дебело яке. Ако сте с правилно подбраните дрехи, организмът функционира добре и човек не се преохлажда. Лицето е в състояние да издържи студа. Ако обаче горната ви дреха не е подходяща и достатъчно топла, тогава дори шапката и ръкавиците няма да ви спасят – много бързо ще се простудите.

Полезно ли е да нагряваме краката си вечер, като се върнем у дома?

Това е една не лоша процедура. Но тя трябва да се прилага само тогава, когато няма да се налага да излизате повече навън. След такава процедура е добре да легнете да спите или да обуете вълнени чорапи. Нагряването на краката е добра процедура, защото терморецепторите на тялото са така устроени, че най-напред на студа реагират ходилата. Това е необходимо и по тази причина, че човек ходи изправен.

По принцип, въздухът по-нагоре е по-топъл, отколкото на ниското, затова краката първи реагират при климатични промени. Като реакция на такова въздействие се съкращават кръвоносните съдове, в т.ч. и лигавицата. В резултат на това излишната течност се изтласква от носа и вирусите вече не могат да попаднат и да останат в организма.

Етеричните масла могат да заместят антибиотиците
Специалистите по натурална медицина са уверени, че етеричните масла от чаено дърво, от мента, от канела и лавандула притежават свойства, които могат да убиват вредните бактерии, а също така щамовете на салмонелата и чревния бацил. Те могат да отстранят чревните паразити и да ви избавят от акне, а също и от опасващ лишей. И се обосновават с твърдението, че многократният прием на антибиотици предизвиква сериозни проблеми, освен това води до увеличаване на резистентността към тях и тяхното действие. Всеки път, когато приемаме антибиотици, в нашия организъм се изработва резистентност, те стават все по-слабо и по-слабо ефективни.

Но, което е още по-лошо, всяка бактерия, която оцелява след приема на лекарствата, също става резистентна. Ето защо, много хора, а дори и лекари, се обръщат към природните агенти с антибактериални свойства като масло от чаено дърво. Изследвания показват, че то може да предотвратява милиони инфекции ежегодно. Етеричното масло от чаено дърво създава биоактивно покритие, което не позволява на вредните бактерии да преминат към медицинските апарати.

Етеричните масла могат да се окажат алтернатива за вашето здраве.

Ето кратък списък на най-популярните етерични масла и при кои състояния са ефективни:
Евкалиптово масло – спомага за бързо заздравяване на рани, защитава от въздействието на въздуха и предлага антимикробна активност.

Масло от риган – то е известно като защитник от няколко щама бактерии като ешерихия коли, стафилокок и салмонела.

Масло от мента – полезно е за устната кухина във връзка с антибактериалната активност и противовирусните свойства на ментата.

Масло от бергамот – с неговите антибактериални свойства могат да се убият паразитите, помага да се ускори заздравяването на рани в устата, на херпеса и простудата, бори се опасващ лишей и варицела.

Масло от мащерка – ефективно против много бактерии, включително и стафилококови инфекции.

Масло от лимонова трева – притежава антибактериални свойства, които пречат на растежа на бактериите както вътрешно, така и външно. Например при инфекции на пикочните пътища, при малария, тиф, хранителни отравяния.

Лавандулово масло – притежава антибактериални и антисептични свойства, което го прави полезно при възпалителни заболявания на кожата като акне и псориазис. То помага да се ускори заздравяването при порязване, при изгаряне и обгаряне.

Евкалиптово масло – мощно бактерицидно и антисептично средство, което го прави полезно за лечение на рани, изгаряния, порязвания, язви.

Масло от канела – едно от най-силните антибактериални масла, полезно против такива щамове като ешерихия коли, синегнойна и сенна пръчица и златист стафилокок.

При използване на етерични масла често се препоръчва да се добави и масло носител, например масло от жожоба или кокосово, тъй като те са много мощни. В много случаи локалното прилагане на етеричните масла е доста по-безопасно, отколкото приемът на антибиотици вътрешно. Ако възникнат съмнения, можете да се обърнете за консултация с ароматерапевт, който ще ви предостави подробна информация и ще ви помогне да подберете точните масла за конкретните ви нужди.

„Смесете няколко капки от избрано от вас масло или масла с носители, например кокосово или от жожоба и нанесете получената смес на засегнатите участъци от тялото. Масажът на корема с помощта на такива масла също е много добър метод за борба с вътрешните инфекции. Също така, можете да използвате разтворени етерични масла за лечение на най-разпространените инфекции по кожата като акне или дори брадавици”, съветват специалистите по натуропатична медицина.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook