img

Учените откриха какво възстановява черния дроб при пиене на алкохол

/
/
/
1280 Views

Дълготрайната консумация на алкохол е една от основните причини за хронични чернодробни заболявания като мастна чернодробна болест, стеатоза, цироза и рак на черния дроб, припомня trg.

Китайски учени, водени от Юхуа Ванг от Университета по земеделие в Джилин, в експерименти с мишки откриха, че може да се поправи увреждането на черния дроб, свързано с продължителната консумация на алкохол.

Учените откриха, че лактобацилите, които са част от пробиотиците и ферментиралите млечни продукти, не само влияят благоприятно на чревната микрофлора, но и възстановяват черния дроб в случай на увреждане, свързано с консумацията на алкохол. Резултатите от проучването са публикувани в списанието Journal of Medicical Food.

Лактобацилите се намират в много млечни продукти, като кисело мляко, кефир, ферментирало мляко, извара, заквасена сметана, меки сирена. Те също са част от пробиотиците, които регулират състава на чревната микроfфлора и повишават имунитета. Най-често срещаният щам на лактобацилите, използван в пробиотиците, е Lactobacillus rhamnosus.

В предишните си изследвания авторите установили, че Lactobacillus rhamnosus засилват бариерната функция на червата, подобряват имунната система на лигавицата му и липидния метаболизъм в черния дроб. Сега експертите решили да разберат дали лактобацилите ще помогнат за възстановяване на алкохолното увреждане на черния дроб.

В проучване с мишки, на гризачите бил даван алкохол в продължение на осем седмици, като през последните две седмици те получавали и гранули с Lactobacillus rhamnosus в различни дози (ниска, средна и висока), заедно с диета с високо съдържание на мазнини.

Гранулите се състояли от нишесте, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, микрокристална целулоза, малтоза и ферментирала течност от Lactobacillus rhamnosus, която съставлявала 30-50 процента от общото тегло на гранулите.

Резултатите показали, че след осем седмици на хронична консумация на алкохол при мишките, броят на лактобацилите и бифидобактериите намалял, чревното рН се повишило (киселинността намалява) и се наблюдавал прекомерен растеж на патогенни бактерии.

Въвеждането на гранули с Lactobacillus rhamnosus допринесло за възстановяването на чревната микрофлора, намалило натрупването на мазнини и намалило степента на възпаление в черния дроб.

Пробиотичният ефект се проявява в намаляване на броя на грам-отрицателните и увеличаване на броя на грам-положителните бактерии в червата, намаляване на нивото на липополизахарид, инхибиране на производството на триглицериди, свободни мастни киселини и малодиалдехид в черния дроб.

Учените отбелязват, че лактобацилите премахват алкохолната дисбиоза, намаляват натрупването на мазнини в черния дроб и неговото възпаление. Авторите на експеримента се надяват, че тяхното откритие ще помогне за създаването на нови лекарства за лечение на чернодробни заболявания.

zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text