img

Що е то Прозорец на храненето – феномен, който може да помогне на всеки да отслабне!

/
/
/
581 Views

Често пъти мъчителният хранителен режим при диета и бавещите се резултати ни карат да се откажем, и да изгубим всяко желание да отслабване.

Ако сте имали такива моменти, тогава определено трябва да прочетете тази статия на TRG.

Спрете да се ограничавате в избора на продукти, не се страхувайте да изядете парче от любимия си шоколад и престанете да вините съпруга си, че носи бонбони, докато сте на диета! Научете как да ядете всичко и да отслабнете.

Японският учен Йошинори Осуми идва на помощ на жени по целия свят. Той успя да открие принцип на храненето, за който получи Нобелова награда в областта на медицината. Работата му е посветена на изучаването на аутофагията. Това е процес, който се случва в нашето тяло, когато от време на време гладуваме: клетките напълно рециклират всички стари ненужни натрупвания и се подмладяват.

японско отслабване

Какво представлява „прозорец на храненето“

За да  започнете процеса на отслабване, подмладяване и изцеление на тялото, трябва да разберете какво представлява „прозорецът на хранене“ и как той ви влияе. Това е времето между нашето първо и последно хранене за деня. Ако закусвате в 8:00 часа и вечеряте в 20:00 часа, прозорецът ви за хранене ще бъде отворен за 12 часа.

прозорец на хранене

Според проучвания, проведени през 2017 г., прозорецът трябва да бъде отворен за не повече от 6-8 часа. Този интервал намалява риска от диабет и затлъстяване.

За да потвърдят хипотезата си, учените решили да проведат експеримент, в който участвали 4 групи хора. Въз основа на обичайната диета на участниците в експеримента, изследователите съставили всяко меню според едно и също количество калории. Първата група ядяла в рамките на 12 часа, втората – на 8, прозорецът на хранене на третата група се стеснявал до 6 часа, а на четвъртата – само до четири.

Резултатите показали, че стеснението на прозореца на хранене е ключът към загубата на тегло: основната част от процеса на загуба на мазнини се случва през нощта, тогава гладът е притъпен, метаболитната гъвкавост се увеличава и количеството консумирана енергия намалява.

Намаляването на хранителния прозорец има благоприятен ефект върху организма като цяло: рискът от развитие на рак на кожата и гърдата се намалява, процесът на стареене се забавя, кръвното налягане се намалява, сърдечносъдовата система се нормализира и безсънието изчезва.

Съкращаването на хранителния прозорец също трябва да се извърши правилно. За да направите това, изберете подходящото време, имайки предвид циркадните ритми на тялото. Най-добре е да отворите хранителния прозорец сутрин, когато се освобождава хормон, наречен кортизол. Тогава се чувстваме най-енергични и искаме да ядем.

Вечерта, напротив, храненето не е желателно, тъй като вечерта се освобождава мелатонин. Тялото започва да се подготвя за сън, а храносмилането се забавя. Късната вечеря провокира сутрешната неработоспособност и униние, увеличава риска от развитие на диабет, затлъстяване и депресия.

За да се адаптирате към правилната времева рамка, следвайте тези основни правила:

събудете се в 6-7 часа;
закусвайте не по-рано от 30-60 минути след ставане;
изчислете времето така, че работният ден да започва 2–3 часа след събуждането;
яжте добра закуска;
Намалете хранителния прозорец на 6-8 часа, без да изхвърляте нищо от обичайната диета.

Интересен факт: най-неистово ни се яде в 8:00, 13:00 и 19:00 часа. Ако решите да стесните хранителния прозорец и да не ядете след 16: 00-17:00, не се отказвайте от идеята си след първата молба на тялото да яде. Можете да изпиете чаша чай или вода и да изчакате 2 часа. След този период чувството на глад се притъпява.

Йошинори Осуми казва, че за 7-14 дни тялото ви ще свикне с този ритъм на живот и хранене. На сутринта ще почувствате прилив на жизненост и ще се отървете от вечерния прилив на глад.

Източник: За жената

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook