img

Инфарктът тръгва от черния дроб: Мастната болест е една от най-разпространените патологии

/
/
/
542 Views

Мастната болест е една от най-разпространените патологии на черния дроб, научи trg.

Не, няма грешка: златният медал на първенството не се държи от цирозата, а от неалкохолната мастна чернодробна болест. Днес на нея се падат над 70% от всички патологии на черния дроб в някои европейски страни. И повечето от хората живеят с тази болест, без дори да подозират, че са болни. И естествено, не могат да си представят, че неалкохолната мастна болест на черния дроб провокира проблеми със сърцето – масивни инфаркти и смърт.

Основен фактор за развитие на неалкохолна мастна болест на черния дроб се явява абдоминалното затлъстяване (мазнината се натрупва в областта на корема). В последните години в света проблемът с наднорменото тегло е придобил мащабите на епидемия. В Европа боледуват до 25% от населението, в САЩ – повече от 45%.

Именно поради това неалкохолната мастна чернодробна болест е излязла на авансцената. Най-лесният начин да определите дали имате абдоминално затлъстяване е като измерите обиколката на талията. За мъжете критичният показател е 94 см и повече, за жените – над 80 см. В 90% от случаите мастната болест на черния дроб не се проявява по никакъв начин (липсата на болки е типична за този орган).

Но това не означава, че заболяването е „статично“, то се развива.

В началото се трансформира в неалкохолен стеатохепатит, след това – в цироза, финалният стадий е хепатоцелуларен карцином (рак на черния дроб). До стадия на цироза неалкохолната мастна болест на черния дроб е напълно обратима.

Две са основните направления в лечението на неалкохолната мастна чернодробна болест – отслабване и възстановяване на клетките на черния дроб. С първата задача успешно се справят лечебната диета и физическото натоварване. По думите на лекарите понижаване на теглото с 10% от изходното вече дава значителен ефект.

Източник: Ретро

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook