Последни новини
Home / Интересно / Пророчество на Ванга: Голямо златно имане покрай феноменалните находки край Благоевград
Пророчество на Ванга Голямо златно имане покрай феноменалните находки край Благоевград

Пророчество на Ванга: Голямо златно имане покрай феноменалните находки край Благоевград

85-годишната баба Стойна Ангелова Славова от благоевградското село Покровник е един от първите откриватели на древното селище Скаптопара, в защита на което благоевградчани протестират, а премиерът Бойко Борисов ще дойде днес, събота, на място, за да каже окончателната дума ще бъдат ли запазени разкопките, или не.

Без изобщо да подозира какво археологическо чудо се крие под местността Ширините, както покровничани наричат тази част от землището си, още в средата на миналия век младата тогава красавица Стойна обърнала с плуга на трактора си първите няколко парчета керемиди и огромни бели лъскави камъни – подобни на тези, които днес археолозите чистят часове наред с четчици, после описват в дебели дневници и консервират за поколенията.

Тогава и на нея, и на покровнишките булки камъните се сторили прекалено бели и чисти, даже ги взели за мраморни, но понеже по тях нямало никакви следи от хоросан или други слепващи материали, на никого и през ум не минало, че те може да са части от древен строеж.

Не ги усъмнили особено и парчетата керемиди, макар че в тази част на селото никога не е имало къщи, а цялата местност била покрита от малки частни необработваеми парцели.

85-годишната баба споделя, че „през 1953 г. с камъни от Скаптопара направихме дига на Струма, а мъжете търсеха злато по пророчество на Ванга“.

Източник и снимки: struma.bg

Коментирай чрез Фейсбук

loading...

Пророчество на Ванга: Голямо златно имане покрай феноменалните находки край Благоевград
Оценете публикацията

About Цветан Славчев

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!