img

Как да разпознаете, че сте се отровили от нещо в дома ви

/
/
/
1062 Views

Днес обръщаме специално внимание на домашните отравяния. Вероятно не сте се замисляли колко лесно може да се случи нещо подобно, когато сте си у дома – не само от храна, но и от различни препарати за почистване, а също и от алкохол.
И вместо веднага да се стреснете сериозно, по-добре заложете на по-висока бдителност!

Алкохолните отравяния
Това са най-разпространените битови отравяния с летален изход. Противно на всеобщото мнение повечето от тези случаи са причинени от консумацията на висококачествен етилов спирт и само една малка част от заместители на алкохола. Оказва се, че повечето отровени приемат отровата „за здраве” или „заради компанията”, но понякога последствията са фатални.

Разбира се, има и случайни отравяния. Недоизпитата бутилка ликьор, забравена на масата, например, може да доведе до тежка интоксикация, дори до смърт на дете, решило да доизпие „еликсира” от любопитство. И като казахме деца, добре е да знаете, че малките деца могат да получават опасна доза алкохол при контакт с кожата или ако вдишат алкохолни изпарения. Затова е абсолютно забранено да се използва спирт за компреси или разтриване при кърмачета.

Как да разпознаете натравянето?

Признаците на алкохолно отравяне вероятно са познати за мнозина, но все пак да припомним – става дума за обърканост, бледа кожа, забавяне на сърдечния ритъм, оток на лицето, забавено дишане, ниска телесна температура. При алкохолно отравяне пък, смъртта често може да настъпи по време на сън. Затова бъдете внимателни към себе си и към близките си и в случай на тревожни симптоми, веднага извикайте „Спешна помощ”.

За да намалите риска от алкохолно отравяне, препоръчваме:
• Никога не консумирайте алкохол на празен стомах
• Добре е да знаете и да спазвате своята доза
• Купувайте алкохол само от магазини
• Преди употреба внимателно преценявайте мириса, цвета и други свойства на алкохола. И при най-малкото съмнение, не пийте.

Отравяне с въглероден окис

В къщите с печка въглеродният окис може да предизвика отравяне в резултат на лошата тяга. При горенето на въглища или дърва с ограничен достъп на въздуха (когато тлеят), се образува CO – въглероден оксид с липсващ кислороден атом. При вдишване този газ измества кислорода от организма и води до асфикция (задушаване). При недостиг на кислород в нервната система възникват процеси на инхибиране – човек заспива и не се събужда. Тези случаи наподобяват на отравяне с алкохол.

Важно!!!
Никога не палете двигателя на автомобила си на затворено пространство! Това увеличава концентрацията на въглероден окис до смъртоносна доза само в рамките на 5 минути, които често са фатални за шофьорите, решили, например, да подгреят колата в гаража.
До отравяне с въглероден окис може да се стигне дори и сред природата – ако седите в автомобил с работещ двигател! А ако искате да окажете първа помощ на човек, пострадал по този начин – веднага го изкарайте на чист въздух и разкопчайте тесните дрехи. След което повикайте линейка.

Отравяне с лекарства

Много внимавайте с приема на лекарства. Стриктно прочитайте етикета, най-вече частта със срока на годност. Ако той е размазан и нечетлив, по-добре не взимайте от това лекарство, защото може да си навлечете фатални последици.
За да избегнете отравяне с лекарства – винаги ги дръжте в домашна аптечка, недостъпни за деца. Изхвърлете тези, в които не сте сигурни. И никога не смесвайте в една опаковка различни видове медикаменти. Излишно е да ви напомняме, че комбинацията алкохол и лекарства, е меко казано непрепоръчителна. Ако допуснете нещо подобно, във времето преди пристигането на линейката, е необходимо да промиете стомаха с активен въглен, смекта, Polyphepan или enterosgel.

Ако счупите термометър…

Ако счупите стъклен живачен термометър, не изпадайте в паника. Внимателно съберете капчиците живак от пода и околните места. Големите капки лесно се отстраняват с хартия. Избягвайте контакт на оловото с кожата. За почистване може да използвате спринцовка.
Ако смятате, че сте събрали добре всичкия живак, вземете широка скочлепенка, която залепяйте и отлепяйте от повърхността. Така ще изчистите още много малки капчици от течния метал. Завършете почистването с помощта на влажни вестници, салфетки или хартиени носни кърпи.

Поръсете обилно повърхността със сяра
(продава се в аптеките) – сярата реагира с живака и се образува живачен сулфид, който не е канцерогенен.
Останките от живачния термометър пък, запечатайте в стъклен буркан с капак. В никакъв случай не ги изхвърляйте в мивката или в метални кутии, защото живакът разтваря металите. След това изхвърлете на пункт за опасни отпадъци. Не забравяйте накрая да проветрите помещението.

Ботулизъм: смъртна опасност
Лоша миризма от консерви ще стопира желанието за консумация, но понякога „отровителите” не променят външния си вид, вкус и мирис. Могат да се съдържат в колбаси, риба, гъби и зеленчуци. Това е опасното хранително отравяне – ботулизъм. Clostridium Botulinum са бактерии, обитаващи почвата. Лесно попадат в зеленчуци, гъби и плодове, а също и в месо и риба (благодарение на хранителните вериги).

Тук
опасни са не самите бактерии, а техните токсини –
ботулотоксин, който влиза и в състава на ботокса и с успех се използва против стареене (с многократно намалена концентрация, разбира се). Токсинът причинява сериозни щети на нервната система, което често води до смърт. Произвежда се от бактерии без достъп на кислород. За да предотвратите максимално това образуване, старателно мийте плодовете и зеленчуците преди консумиране. Слагайте оцет в продуктите с продължително съхранение, защото това предотвратява появата на микроби и отделянето на токсини. Съхранявайте винаги в хладилник при ниска температура.

Внимание: цианкалий!
Цианкалият (съединение на циановодородна киселина с калий) е традиционна отрова на шпионите и придворните заговорници. Попадайки в кръвта, тя блокира достъпа на кислород до клетките и органите. Същият ефект има и амигдалин – вещество, съставено от две захарни молекули (едната бензалдехид, другата – цианид), или витамин В 17. Той се съдържа в горчивия бадем, костилките на кайсиите, прасковите, вишните и др. За да се случи цианидно отравяне обаче, трябва да се изядат около 200 бадемови ядки наведнъж. Противоотрова е обикновената захар. Приета заедно с цианиди, тя неутрализира отровата.

Отровни картофи
Знаете ли, че картофите принадлежат към семейство „Картофови”, към което спадат и отровни растения като блян, татул, беладона, кучешко грозде, тютюн, момкова сълза (печат на Соломон) и др. Много от представителите на това семейство съдържа соланин – гликозид, който е силна отрова и за животни, и за хора. Качествените узрели картофи също съдържат соланин, но в концентрация, безвредна за здравето. Количеството на отровата обаче, се увеличава 500 пъти в позеленелите на слънце или покълнали грудки. Затова не яжте позеленели картофи, не ги излагайте и на пряка слънчева светлина. Не се увличайте също много и по младите картофчета, защото концентрацията на соланин в тях също е висока. Неузрелите зелени домати също имат висока концентрация на соланин. Тя се притъпява, когато те узреят и придобият нужния цвят.

Отравяне с препарати от битовата химия
Белина, лакове за мебели, почистващи препарати за санитарните помещения – всички те могат да предизвикат отравяне в собствения ви дом. Някои от тях причиняват и изгаряния на кожата и лигавицата.

Тези препарати се изпаряват, което също никак не е безопасно. Докато почиствате банята или тоалетната, например, лесно може да вдишате токсична доза от изпаренията, тъй като се намирате в затворено пространство. Затова не преливайте и не пресипвайте отровни вещества в посуда за хранене, в контейнери без надпис или със стар етикет, защото подобна непредпазливост може да ви коства живота.

Подготви Анелия ПОПОВА

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook