img

Силата на BCAA аминокиселините

/
/
/
579 Views

Използването на аминокиселини с разклонена верига (BCAA) става все по-популярно сред спортистите, тъй като изследванията продължават да изтъкват предимствата им за увеличаване на мускулната тъкан и предотвратяване на наранявания.

BCAA се считат за жизненоважни за поддържане на мускулната тъкан, помагат за предотвратяване на разпадането на тъканите по време на тренировка и доставят запаси от мускулен гликоген.

Какво представляват аминокиселините?

Аминокиселините са азотсъдържащи съединения, които съставляват елементите, изграждащи протеина. Аминокиселините могат да бъдат класифицирани като „есенциални“ или „неесенциални“. Есенциалните аминокиселини са тези, които трябва да се приемат с храната, тъй като организмът не може да ги синтезира самостоятелно. От аминокиселините, класифицирани като незаменими, трите аминокиселини с разклонена верига (левцин, изо-левцин и валин) често се считат за най-важни, особено по отношение на тренировките.

В тази статия от Fitholic.bg ще разгледат някои от възприятията на BCAA и колко важни са те наистина за вашия хранителен план.

Какви са ползите от добавянето на аминокиселини?

Когато се комбинират с интензивни тренировки за издръжливост е доказано, че BCAA помагат за увеличаване на мускулната маса. Увеличаването на мускулната маса е възможно чрез положителен баланс на протеини в мускулите. Ако нетният баланс на протеина е отрицателен, тогава тялото ви няма да може да генерира мускулен растеж, но положителният баланс (протеиновият синтез е еквивалентен на наличието на протеин и аминокиселини в мускулите) ще генерира метаболитния механизъм на мускулния растеж.

Адекватният прием на аминокиселини е жизненоважен, защото стимулира пътищата в упражняваните мускули и осигурява необходимата подкрепа за протеиновия синтез. Доказано е също, че добавката на BCAA поддържа и дори увеличава мускулната тъкан в екстремни условия.

По-малко известна полза от BCAA е положителният ефект, който оказва върху издръжливостта, което може да помогне за предотвратяване на умора и летаргия. Когато тренираме за дълги периоди от време, производството на серотонин в мозъка се увеличава и води до сънливост. Серотонинът се състои от аминокиселината триптофан, която се конкурира с BCAA за транспортиране до мозъка.

По време на интензивни тренировки спортистите често се разболяват, защото тялото реагира негативно на високите изисквания на нервната система. BCAA могат да помогнат за предотвратяване на заболявания, тъй като повишават нивата на аминокиселината глутамин, която е свързана с имуносупресия.

По време на периоди, в които атлетът тренира често и с висока интензивност, нивата на глутамин в тялото се изчерпват. Ако тези запаси не се попълнят, съществува риск нивата на глутамин, необходими за поддържане на анаболно състояние, да намалеят и тялото ви да премине в продължително състояние на катаболизъм. Хората, прекаляващи с тренировките, също са по-податливи на заболявания в резултат на нисък имунитет.

Ефектът на BCAA

Добре известно е, че оптималните нива на гликоген са от решаващо значение за атлетичните постижения. Гликогенът е складирана форма на глюкоза и е от съществено значение за подпомагане на тялото да генерира гориво както по време на спортни, така и при заседнали дейности.

Около два пъти повече гликоген се съхранява в мускулите в сравнение с черния дроб. Ниските нива на гликоген допринасят за умора и намалена работоспособност. Последните проучвания показват, че консумацията на качествена добавка BCAA може да спести гликоген в ранните етапи на тренировка, като по този начин подобрява атлетичните постижения.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook