img

Д-р Стойчо Кацаров: Последиците от морбили могат да са по-тежки от тези от коронавируса

/
/
/
529 Views

Между 5 и 20% е спадът в броя на направените задължителни ваксинации за 2020 г. в сравнение с миналата година.

Намаление се наблюдава дори и при БЦЖ ваксината, за която в началото на коронакризата се заговори, че има роля в защитата на организма от новата зараза. Колко опасно е отложеното ваксиниране?

„Спадът на ваксиниране се дължи на забраната за ваксинации, която беше въведена през месец март. Може би има не толкова страх от ваксината, колкото страх да не се заразят в лечебни заведения, където се предполага, че вероятността да срещнеш болен с коронавирус е по-голяма“, коментира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на „България сутрин“.

Според него заразяването с морбили е 30 пъти по-смъртоносно от това с Ковид-19 и добави, че последиците от морбили могат да са по-тежки от тези от коронавируса.

„Трябва да се създаде организация децата да бъдат ваксинирани преди да тръгнат на училище“, посочи още д-р Кацаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи проблемът идва оттам, че не се прави епидемилогичен анализ.
„Има хора, които се страхуват, има и такива, които смятат, че цялата тази работа е измислена“, каза още д-р Кацаров.
Гостът в студиото обяви, че мерките за справяне с пандемията са били погрешни и единствените сигурни данни са лабораторните изследвания.

„90% от тестовете пациентите сами ги заплащат. Цялата Здравна каса е поела само 10 хил. PCR теста“, каза още д-р Стойчо Кацаров.

Експертът посочи, че вниманието трябва да се насочи към хората, които имат оплаквания и симптоми.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook