img

Коронавирусът ще мине през България, но неочаквано ще изчезне

/
/
/
633 Views

Хубавото в историята около този коронавирус е, че светът се обедини срещу нещо.

 У нас в момента има безпрецедентна подготовка и възможности минимални последствия да има от него, прогнозира проф. Иво Кременски, консултант към Националната генетична лаборатория.

Според него коронавирусът със сигурност ще мине през България, научи ТРГ. По негово мнение се дава предостатъчно информация, но призовава хората да не мислят, че става нещо страшно.

Проф. Кременски припомни, че благодарение на генетичните изследвания за безпрецедентен срок от по-малко от две седмици беше идентифицирано, че става дума за нов вариант на вирус.

„Вместо за два дена да се види има ли зараза, това става за 2 часа. Това може да стане за два часа и в България“, заяви той.

„Той прилича на много други вируси с много по-тежки последствия. Полезното от това е, че денонощно се работи за нови лекарства и за ваксини. Вече над 90 известни лекарства се изпробват и за голяма част от тях има полза да се намалят последствията от заразата с коронавирус“, добави проф. Кременски.

„Няма да бъда изненадан, ако в близките 3-4 месеца се появи ваксина и до тогава най-вероятно няма да го има тоя вирус. Догодина ще се появи друг вирус. Това просто са естествени неща, които се случват“, каза той.

Специалистът обясни, че 40 института работят по ваксината срещу коронавируса. Мобилизацията е безпрецедентна, добави професорът, цитиран от БНТ. В момента се работи за това да сме готови както за предстоящи, така и за предишни вируси, тоесто за по-голяма група.

Блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook