img

Установиха полезното количество мляко, ето колко е

/
/
/
390 Views

Много хора включват мляко в диетата си, но малцина отговарят на препоръчителните дневни количества. Експертите ни призовават да преосмислим тези препоръки и да си обясним защо млякото може да не е толкова здравословно, колкото си мислим.

Имиджът на кравето мляко е претърпял срив, след като овесеното, бадемовото, кокосовото и соевото мляко са приветствани като екологични алтернативи. Но за много хора от всички възрасти кравето мляко остава непоколебимо предпочитано, повече от зърнените култури, като пенлив спътник на кафето, научи ТРГ.

В Съединените щати през 2015 – 2020 г. експертите препоръчват, че хора на възраст 9 г. и повече трябва да консумират по 3 чаши млечни продукти с ниско или високо съдържание на мазнини (1%). Според насоките, взети заедно от Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ и Министерството на земеделието на САЩ, това включва прясно мляко, кисело мляко, сирене и подсилено соево мляко.

И все пак, средното количество на млечни продукти,  което възрастните консумират, е около 1.6 чаши всеки ден, далеч по-малко от препоръчителните нива. Това означава ли, че трябва да се увеличи консумацията на млечни продукти?

Експерти, които пишат в Списанието по медицина “Нова Англия”, не мислят така. Вместо това, те поставят под въпрос качеството на доказателствата, които подкрепят тези препоръки и предлагат алтернативни източници, които да ни предоставят хранителни вещества, необходими за нашето здраве.

Силата на доказателствата е „ограничена“

Дебатът за млякото всъщност, не е нов. През 2014 г. Кони Уийвър, почетен професор и бивш ръководител на Катедрата по храненето в Университета на “Западен Лафайет”, пише статия в Американския вестник на “Клинична табла”, подчертаваща липсата на добри доказателства за полезните качества на млечните продукти.

В статията си, която отчасти е финансирана от “Данон Институт Интернешънъл”, Уийвър намесила историческите причини за важността на млякото за нашата диета.

“Млечните храни играят централна роля в повечето препоръки за диетични насоки. Те осигуряват пакет от основни хранителни вещества и биоактивни съставки за здравето, които са трудни да се получат в диети без или с ограничено използване на млечни продукти”, пише Уийвър.

От първата публикация през 1917 г. млякото е във всяко ръководство с насоки за хранене на САЩ. На всеки 5 години американският консултативен комитет актуализира ръководството на диетичните насоки и прави преглед на наличните доказателства.

Уийвър прави проучвания, които подчертават как следването на диета, без млечни продукти, в контекста на западната диета в американски стил, кара юноши на възраст 9-18 години да се борят, за да постигнат препоръчителния прием на калций.

За целите на посрещането на дневния прием на нужните хранителни вещества, млякото и сиренето допринасят с 46.3% за нужното количество калций, 11.6% – калий и 7.9% от магнезия в американската диета.

И все пак, когато става въпрос за здравето като цяло, изследователката пише, че “силата на доказателствата за консумацията на млечни продукти и здравето е ограничена от липсата на подходящо захранвани рандомизирани контролирани проучвания”.

Човешкото здраве и околната среда

Превъртете напред времето до 2020 г. и нова статия в Списание “Нова Англия” засилва аргументите. Д-р Уолтър Уилет и д-р Дейвид Лудвиг, които заемат позиции в “Харвард Т.Х. Чейндж” и Медицинското училище на Харвард в Бостън, обсъждат заслугите на млякото за здравето.

Те също така са поставили въпроси за възможния риск, който прекомерната консумация може да носи. И д-р Уилет, професор по епидемиология и хранене, и д-р Лудвиг, ендокринолог, не са декларирали съответните конфликти на интереси или спонсорство на индустрията за тяхната статия.

В интервю с д-р Уилет защо се интересува от изучаването на връзката между консумацията на мляко и здравето, той казва: “Това е важна тема, защото млякото е една от малкото храни, които са специална част от насоките за хранене в САЩ и много други страни. Препоръчителното количество в САЩ (3 чаши на ден или еквивалентни количества сирене, или други млечни продукти) ще направи голяма част от цялостната ви диета”.

Д-р Уилет допълва обаче, че проучванията през последните няколко десетилетия не са подкрепяли категорично необходимостта от такива високи приеми на мляко за предотвратяване на фрактури. Така някои опасения относно вредите били повдигнати.

“Затова сметнахме, че ще бъде полезен прегледът на доказателствата за рисковете и ползите от консумацията на мляко”, казва д-р Уилет. – “Също така, млякото има тежък отпечатък върху околната среда, особено за производството на парникови газове.

Ако всички консумират по 3 чаши на ден, това ще направи избягването на глобалното затопляне много трудно. Това трябва да се вземе предвид при вземането на решения относно производството и консумацията на мляко ”, добавя той.

Проучванията имат „сериозни” последици

В своята статия професорите подчертават приносите, които млякото може да направи за множеството аспекти на нашето здраве. Здравето на костите е може би най-познатото на много хора. Млякото е готов източник на калций, на други минерали и е важно за поддържането на добра костна функция. И все пак, проучванията, които определят дневните препоръки за това колко мляко трябва да консумираме, били малки.

“Основата за препоръките в САЩ за консумация на мляко произтича от проучвания, оценяващи баланса на приема на калций само при 155 възрастни. При тях изчисленият прием на калций, необходим за поддържане на равновесието, е 741 милиграма на ден”, пишат професорите  в тяхната статия.

– “Отвъд малкия размер, тези изследвания за равновесие имат други сериозни ограничения, включително кратка продължителност (2 до 3 седмици) и високи обичайни приеми на калций”.

Доказателствата не подкрепят консумацията на мляко за намаляване на риска от фрактури на бедрената кост. Напротив, те посочват, че в страните с висок прием на мляко и калций има най-много фрактури на бедрената кост.

Те се позовават на проучване от 2014 г. в педиатрията от д-р Уилет, което е изследвало риска от възникване на фрактура на бедрената кост при мъжете по отношение на това колко мляко са пили по време на юношеските си години. Резултатите показали, че по-високата консумация на мляко води до повишен риск от фрактури на бедрената кост по-късно в живота.

Колко бързо и колко високи сме израснали са други примери. Изследванията са установили връзка между тези показатели и консумацията на мляко. И все пак, професорите настояват за повишено внимание при изготвянето на заключения в този момент. “Последиците за здравето от ускорения растеж и по-голямата височина на възрастните са сложни”, пишат те. – “Високият ръст е свързан с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания, но с по-висок риск от рак, фрактури на тазобедрената става и белодробна емболия”.

Да пием ли мляко или не?

Д-р Уилет смята, че хората трябва да обмислят избягването на млякото в менюто си и обяснява следното: “В нашия преглед стигнахме до заключението, че млякото не е съществена част от здравословната диета, но консумацията на скромни количества е съвместима с доброто здраве.

По този начин предложихме възможен диапазон за здравословна консумация на млечни продукти  от нула до около 2 порции на ден за възрастни. Мисля, че гъвкавостта е добра, защото различните хора имат различни предпочитания по много причини.

Това всъщност, не е много различно от реалната консумация, която е около 1.6 порции на ден. 3 чаши на ден, както е било препоръчано преди, е радикална промяна, която не е необходима”, продължил той.

Борис АЛЕКСАНДРОВ

здравето

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook