img

Ако сте болни от Ковид, легнете по корем! Съвет от специалисти, който спасява животи:

/
/
/
1016 Views

Интересен начин за облекчаване на състоянието при болни от Ковид-19 даде лекарят по инфекциозни болести Анна Горбунова в своя Инстаграм-профил.

Публикацията мигом стана вирусна в социалните мрежи – ето причината:

Както отбелязва лекарят, при болестта, причинена от коронавирус, са засегнати долните дихателни пътища. Когато човек постоянно лежи по гръб, това засилва патологичния процес, тъй като в това положение гръдните мускули позволяват да се вдишват само малки количества въздух.

„Лежането по гръб допълнително увеличава отока и намалява доставката на кислород в тялото“, каза Горбунова.

Ако човек лежи по корем, по-силните му мускули на гърба получават сигнал за активна работа. Това прави възможно по-дълбокото вдишване – съответно повече кислород влиза в тялото.

Ковид лежане по корем„Засегнатите части на белите дробове започват да функционират по-добре. Алвеолите от двете страни се разширяват и интерстициалните прегради се компресират. В резултат на това подуването и възпалението намаляват “, обясни лекарят за предимствата на легнало положение при COVID-19 .

Горбунова добави, че по време на острото протичане на коронавирусната инфекция трябва да лежите по корем през повечето време. След заболяването позицията трябва да се комбинира с дихателни упражнения.

Според специалиста по инфекциозни болести това допринася за по-пълно възстановяване на белите дробове, по-добрата им защита от фиброза.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook