img

Заради извънредното положение разсрочват сметките за ток и вода

/
/
/
65 Views

Във връзка с регистрираните случаи на Covid-19 на територията на България и въведеното извънредно положение ви информирам, че сме издали указания на ВиК операторите и ВиК дружествата да преустановят снемане на показания на водомерите на битовите абонати с цел намаляване на контактите, както на инкасаторите с потребителите, така и с цел запазване живота и здравето на самите потребители, информира министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, научи ТРГ.

За плащането на сметките за ток няма да има мораториум, ще има разсрочване

Ще има удължаване на сроковете за плащане на сметките за ток, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя беше категорична, че няма да се стигне до мораториум върху плащането на сметките:

„Възможността за разсрочване на определени плащания е 10-дневен. Този срок в рамките на заседанието, решихме, че ще бъде удвоен, като съществува възможност и опция – ако ситуацията изисква това, този срок да бъде и допълнително удължен, ако това се налага.

Така че хората трябва да бъдат спокойни, че ще им бъде дадена възможност, съобразно техните възможности, да могат да платят сметките си при максимален комфорт за това. Но се говори за преустановяване на плащанията, това е една много рискове стъпка“, каза Петкова.

Към ВиК операторите е дадено указание да спрат физическото отчитане на водомери

Дадени са указания на ВиК дружествата да преустановят снемане показанията на битовите абонати. Мярката важи до 29 март. Потребителите ще правят самоотчет и ще го съобщават по указаните начини по телефона и интернет или с есемеси. Разсрочване ще има и за сметките за вода, обясни министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и допълни:

„Препоръчваме на потребителите да ползват възможните начини за плащане на услугата чрез електронен превод, чрез банково плащане, използвайки услугите на EasyPay, плащане на гишетата на Български пощи, естествено плащане и на касите на ВиК операторите, като за целта, за да съхраним здравето и на потребителите, и на клиентите ще прилагаме всички вече известни начини – като в помещенията, където са касите, ще се пускат ограничен брой хора в зависимост от големината на помещението“.

Създава се организация за плащане на сметките, обясни министър Петя Аврамова.

За хората, които нямат достъп до електронни услуги, е предвидено да се създаде специална организация на работа в офисите, където се плащат месечните фактури.

„Моля всички потребители за търпение и ако евентуално има опашка пред подобни центрове, да знаят, че това се прави в името на тяхното здраве, на техния живот и в името на това да не се разпространява вируса на Covid-19 Така че моля за търпение и моля за разбиране в тази посока“, апелира Теменужка Петкова.

бнр

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook