img

Баба Фатма от Бурса призна: България ме научи на труд!

/
/
/
1534 Views

„Въпреки, че вече 27 години живея в Турция винаги копнея за родния си край и искам за последен път да се завърна там откъдето съм тръгнала”, споделя 92-годишната Фатма Кадъоглу, изселничка от махала „Азманлар” към ардинското село Светулка.

Разговаряме с нея по социалната мрежа „Фейсбук”. Тя живее в Бурса и разказа основните моменти от своя трудов и житейски път. През 1989 година е била принудена да напусне родния си край заради т. нар. „възродителен процес” и да пусне корени в неизвестността.

„Пристигнахме в Бурса заедно със семейството си с много малко багаж. В България съм била на тютюневите ниви от залез до зори, зная как да събирам камъче по камъче, за да засадя картофите, така че многото работа, която ме очакваше тук, не ме уплаши. Отначало работих по зеленчуковите ниви с надница, миех съдове в различни ресторанти. България ме научи на труд. Сега имам къща”, разказва баба Фатма.

Тя е родена на 3 февруари 1927 година в Светулка в бедно земеделско семейство, разбра ТРГ.

На полето е от малка, родителите й били тютюнопроизводители. На 19 години се омъжва. Със съпруга си Ръфкъ Кадъоглу, починал през 1999 година, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Имат четири дъщери и двама синове. Радва се на 10 внуци и 13 правнуци. В момента всички живеят в Турция. Тя е живата история на Светулка.

Помни все още създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. Разказва за дядо си Осман Чауш, който е работил в Истанбул и след създаването на турската република се е завърнал в родния си край.

На 3 февруари баба Фатма е навършила 92 години. Щастливото събитие юбилярката е отпразнувала заедно с най-близките си.

Фатма КадъоглуДо нея били дъщерите й Мурадие, Нурие, Калбие, синовете й Мелтун и Меджит, снахите, внуците и правнуците й.

Синът на баба Фатма – Мелтун е бивш директор на симфоничния оркестър в Бурса към Министерството на културата и туризма и главен художествен ръководител на фолклорен хор „Севги” (Обич) в Бурса. „Мама винаги е била много работлива. Сега вече трудно ходи, но все още е бодра и жизнена. Всички я уважават за добротата й. Надявам се догодина всички пак да се съберем заедно на празничната софра, споделя Мелтун Кадъоглу. За тях тя е борбена и силна личност, която е искала единствено децата й да са честни и учени хора.

Източник: Факти

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook