img

Подозират бившия шеф на Интерпол „в далеч по-сериозно престъпление от обикновена корупция“

/
/
/
593 Views

Решението за задържане на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей в Китай е взето на най-високо равнище, пише вестник „Саут Чайна морнинг поуст“. Според изданието Мън вероятно е замесен в далеч по-сериозно престъпление от обикновена корупция.

„Смятам, че е имало нещо спешно. Затова и властите са постъпили по този начин, рискувайки да се изложат на международната арена. Ако Мън не е замесен в нещо по-голямо от корупционно разследване, то нямаше да се прибегне до подобни мерки“, твърди, базираният в Пекин, политически наблюдател Чан Лифан.

Проф. Стив Чанг, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания (SOAS), смята, че решението за задържане на международен чиновник от подобен ранг би могло да бъде взето единствено на най-високо равнище в китайското ръководство.

Късно в неделя властите в Китай официално потвърдиха задържането на 64-годишния Мън Хунвей, който заема също поста зам.-министър на обществената сигурност на КНР. Мън беше в неизвестност повече от седмица след пристигането си в Китай.
От ЦК на Комунистическата партия на Китай по проверка на дисциплината съобщиха на своя сайт, че Мън е заподозрян в нарушения на китайските закони. Допълнителни детайли не се съобщават, а местонахождението на задържания остава неизвестно.

Източник: bulnews.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook