img

Новият дядо Добри живее в Родопите

/
/
/
725 Views

Анастас Иванов е продал 3 автомобила и апартамент, за да реставрира църкви и параклиси, научи trg.

Смолянското село Чокманово има своя дядо Добри. Анастас Иванов е продал три автомобила, камион, джип, наследствен апартамент и етаж от къща. Парите отиват за цимент, тухли втора ръка и други строителни материали, за да поправя църкви и параклиси.

“Започнах да се занимавам с това най-вече, защото съм християнин и не исках да гледам повече как се рушат паметници на стотици години. Баща ми започна един параклис преди няколко години и аз го довърших, а след това продължих и с други”, разказва Анастас. Всъщност всичко започнало преди 10 години. Благодетелят работел в частна фирма, а поправял църкви в свободното си време.

Мнозина се чудят на това, което той прави. Анастас има свое обяснение – прави го заради надеждата му, че духовността и вярата са преди всичко останало.

“Нека хората се събудят и видят, че нещо може да се случи в България”, казва той. “Какво е автомобилът? Днес го има – утре го няма. А някои неща са вечни”, смята Анастас.

Някои хора му помагат в доброто дело. Жени от Златоград дошли при него преди Коледа и му казали, че със събраните от тях пари – 280 лв., даряват за църквата цимент и арматура. Обадило се и едно момче което живее в Русе – то дало 250 кг цимент. Певецът Бисер Киров, родом от Чокманово също е помогнал – с 5000 лв.

За много хора Анастас е “чудак” по същия начин, както дядо Добри от Байлово.

Преди близо 15 години той решава да дари всичките си имоти на църквата и днес живее много скромно в малка пристройка към църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село.

Източник: nabore

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook