img

Нова подмяна на историята? Васил Левски не бил обесен от турците – вижте версията на учените!

/
/
/
541 Views
loading...
Сензационна версия се появи в историческите среди. Не Васил Кунчев е увиснал на въжето през далечната 1873 година, а неговият брат Петър.

Васил Левски всъщност не е един-единствен човек. Съществува голяма вероятност и други хора да са се представяли под този псевдоним. Това твърди сътрудникът към БАН – Георги Александров.

Теорията трудно би могла да бъде доказана, както и опровергана, защото почти никой не е знаел в действителност как е изглеждал Дякона. Малко хора са го виждали на живо, често той се е дегизирал, за да не бъде хванат от турските заптиета.

Следователно е напълно възможно личността на Левски всъщност да е събирателният образ от няколко различни хора, обяснява Георги Александров в обширна публикация през 2009 г., припомнена сега от „168 часа„.

На първо място, Левски имал двама братя – Христо и Петър.

Петър бил включен в четите на Христо Ботев и на Филип Тотю и най-често се подписвал под псевдонима Петър Левски или Петър Иванов–Трети Левски. Дори се твърди, че именно Петър е обесен през зимата на 1973 г., а не брат му Васил.

Левски си приличал и с други революционни дейци като Димитър Общи, който също бил рус и синеок.

Друга малко известна теорията гласи, че някой от двойниците е увиснал на бесилото.

Преди Левски да бъде предаден в Къкринското ханче, турската полиция вече е била заловила няколко души, смятани за Апостола, които след това били освободени. Действително е възможно някой от тях да е Васил Иванов Кунчев, а обесеният – негов двойник.

От ТРГ Ви питаме какво Ви е мнението за  теорията на Георги Александров?

Коментирай чрез Фейсбук
Оценете публикацията

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!