img

На платото Тавмасия на Марс съществувал живот

/
/
/
341 Views
loading...

Платото Тавмасия е считано за най-старата разломна система, която се е появила през есперския период  преди около 3,8-1,8 милиарда години.

Използвайки информацията, получена от апарата „Марс Одисей“, който капна на Червената планета през 2001 г., експертите извършиха много изследвания и експерименти. В процеса на тези проучвания се потвърждава вулканичният произход на платото.

След подробно изследване на химичния състав на почвата и минералогията, учените откриха вещества, които показват наличието на живи организми.

На тази повърхност има доста голяма концентрация на вещества като калий и сяра. Наличието на тези елементи в почвата е индикатор за наличието на вода в тази област. Тя може още да е там в някакво агрегатно състояние.

Наличието на вода дава по-голяма вероятност за намиране на живот на платото Тавмасия. Учените обаче не твърдят това на 100%. Те ще продължат изследванията.

Планинският терен на платото усложнява научните изследвания. Въпреки това, учените се надяват, че петте станции, които понастоящем са в орбитата на Марс, ще помогнат да се докаже това предположение.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук
Оценете публикацията

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!