img

Много важно за българите на Острова! Проверете тук дали имате право на постоянна уседналост след Брекзит

/
/
/
154 Views

Като гражданин на ЕС получавате автоматично право на постоянно пребиваване в друга страна от ЕС, ако сте живели законно в нея поне 5 години без прекъсване. Ако отговаряте на това условие, можете да подадете заявление за документ за постоянно пребиваване, който потвърждава правото ви да живеете постоянно в съответната страна, без каквито и да е условия, съобщава „Новини Лондон“.

Този документ се различава от удостоверението за регистрация, което е задължително в много страни. Документът за постоянно пребиваване не е задължителен.

Въпреки това той може да ви е от полза при уреждането на различни административни формалности. Властите вече нямат право да изискват от вас да доказвате, че имате работа, достатъчно средства, здравна осигуровка и т.н.

Кандидатстване за документ за постоянно пребиваване

За да получите документ, удостоверяващ правото ви на постоянно пребиваване, трябва да представите доказателство, че сте живели законно в страната в продължение на 5 години.

Заедно със заявлението за документа трябва да изпратите различни подкрепящи документи в зависимост от вашата ситуация (работещ, самостоятелно заето лице, търсещ работа, пенсионер, студент). Документите могат да включват:

– валидно удостоверение за регистрация, издадено при пристигането ви в съответната страна,

– доказателство, че сте живели в страната, като например сметки за комунални услуги и договори за наем на жилище,

– доказателства, като например фишове за заплата, банкови извлечения, данъчни декларации, удостоверяващи, че сте работили, учили, издържали сте се самостоятелно или сте търсили работа.

Властите трябва да ви издадат документ за постоянно пребиваване възможно най-бързо и без да ви начисляват по-висока такса от таксата за граждани на съответната страна за издаване на лични карти. Ако не го направят, можете да се свържете с тези служби за помощ.

Документът може да се подновява автоматично без никакви условия или изисквания. Въпреки това неговият срок на валидност може да се различава в зависимост от издаващата го страна.

Покриване на изискванията за постоянно пребиваване преди 5 години

В някои специфични случаи можете да кандидатствате за документ за постоянно пребиваване преди да са изминали 5 години. Проверете дали отговаряте на изискванията.

Изгубване на право на постоянно пребиваване

Можете да изгубите правото си на постоянно пребиваване, ако живеете извън страната за повече от 2 последователни години.

Постоянно пребиваване за членове на семейството от страни от ЕС

Същите права притежават и членовете на вашето семейство. Те също имат право на документ за постоянно пребиваване в държавата, в която са пребивавали законно с вас за период от 5 години без прекъсване.

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
loading...
 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!