img

Защо бебетата във Финландия спят в кутия? Традиция на повече от 70 години!

/
/
/
485 Views

Вече 69 години във Финландия съществува традиция, на която биха могли да завидят семействата по цял свят.

Вероятно сте чували за кутията, която получават бъдещите родители от 1949 година насам. В нея има всичко необходимо за новороденото – дрехи, матраче, играчки. Финландия е единствената страна в света, в която подобна програма функционира на държавно ниво. Такава кутия получава всяка бременна жена, разбра ТРГ.

Първоначално правителството раздавало такъв стартов набор от вещи за бебето само сред бедните слоеве от населението, за да снижи процента на смъртност при новородените. През 30-те години на миналия век тя била много висока – на 1000 новородени умирали 65 (на възраст до 12 месеца). По онова време страната била бедна и много семейства не можели да осигурят креватче и топли дрехи за бебето си. Децата изстивали без топли дрехи и одеяло през зимата, нямали своя кошарка или легло. Затова било решено на бедните семейства да се осигури безплатен минимум – място за сън на бебето и топли дрехи. На дъното на кутията било поставено матраче, така бебето можело да спи в нея на първо време.

Когато семействата започнали да ползват кутиите за бебето смъртността сред новородените рязко спаднала. Резултатите били толкова впечатляващи, че през 1949 година се взело решение такива кутии да получават всички родители, независимо от доходите им.

Кутия за бебета ФинландияФинландското правителство се справило с проблема повече от успешно.

Показателите за смъртност сред новородените през 2015 година са най-ниски в света – 2 бебета на 1000 живородени. При това има снижаване не само на смъртността сред бебетата, но и на случаите на послеродови инфекции и усложнения при жените. За да получи такава кутия, бъдещата майка трябва да се регистрира до 4-ия месец на бременността си, което означава, че почти всички бременни жени са поставени под наблюдение и проследявани.

Съдържанието на кутията съществено се е променило за изминалите 70 години. През 1940 година в комплекта влизали няколко парчета плат, емайлирано легенче, шише за хранене, четка миене на шишето, пелени и сапун. През 50-те платът бил заменен от детски дрехи. През 1968 г. в кутията се появило и спално чувалче.

За кратко в стартовия пакет за новороденото били включени и еднократни пелени, но екологично настроените финландци ги заменили с многократни. В кутията за 2018 г. няма еднократни пелени. Има пакет с подплънки за кърмачки.

В някои музеи в страната може да се види какви са били кутиите през 60-те и 70-те години на миналия век. Тези комплекти не се предлагат за продажба, защото са социален пакет. Могат да бъдат получени само като подарък от правителството.

Любопитни факти

Ако майката очаква близнаци получава не 2, а 3 кутии. Всички вещи в кутиите са финландско производство. Вместо кутия, семейството може да получи 170 евро, но реалното й съдържание се оценява на 400-500 евро.

През 2013 г. правителството на Финландия подарило такава кутия на херцога и херцогинята на Кеймбридж, които очаквали първото си дете. Така за финландските кутии научил целият свят.

В кутиите няма шишета и биберони, защото правителството насърчава кърменето. Основната идея на тази традиция е да се даде равен старт на всички деца, независимо от произхода им.

Подарените дрехи са достатъчни за първите 12 месеца след раждането. Съдържанието на кутията се преценява от специалисти всяка година. Ежегодно се добавя по нещо ново. Тази година например в стартовия пакет се появиха меки ботушки.

Защо бебетата във Финландия спят в кутияКутията за бебето не само пести средства на семейството, но и време.

Цветовете на космонавтчетата са различни всяка година. Често се случва на детските площадки почти всички деца да са облечени в еднакви космонавтчета, така майките веднага се ориентират кои деца са връстници на техните.

Какво съдържа кутията за родители за 2018 година (64 бр.)

Кутията е от картон, с размери 70 x 43 x 27 см. Тя може да бъде използвана като първо креватче за бебето, което повечето семейства правят. Дори и най-заможните оставят бебето да спи в нея през първите 2-3 месеца. Това е традиция.

Бебешка кутия ФинландияЗимен космонавт със светлоотражатели
Буйки, терлички и пантофки
Спално чувалче
Три ватирани гащеризончета
ботушки от филц (нов продукт за 2018 г.)
3 шапки
8 бодита
8 клинчета
1 чифт чорапогащи
Пижами
Чорапи
Пелени (за многократна употреба)
Първата книжка
Лъжичка
Лигавник
Мека играчка
Четка за зъби
Ножички за нокти
Термометър за вода
Четка за коса
Термометър
Бебешка пудра
Гумиран протектор за матрачето
Спално бельо
Комплект разноцветни марли
Одеяло
Хавлия
Подплънки за кърмачки
Презервативи и лубрикант

Източник: Мама нинджа

Коментирай чрез Фейсбук
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook