img

КРАЯТ Е БЛИЗО: На човечеството му остават 49 години! Към Земята лети…

/
/
/
1472 Views

Датата на края на света е известна – 2068 година, научи ТРГ

Метеорит-убиец лети към Земята и този път навярно няма да ни се размине, твърдят учени скептици.

Астероидът Апофис е наречен така на името на древноегипетския бог-змия, който се опитвал да унищожи всичко живо. С името явно са сполучили, защото според прогнозите злокобният астероид ще удари Земята през 2068 г.

Диаметърът му е 325 метра, тежи 50 милиона тона. За сравнени е – всички жители на Земята, взети заедно, тежат 287 милиона тона.

Апофис е открит от Рой Тъкър, Дейвид Толен и Фабрицио Бернарди на 19 юни 2004 година. Още с откриването му прогнозите на учените са твърде мрачни. Според първоначалните им изчисления апокалипсисът ще настъпи още по-рано – на 13 април 2029 г., когато ще е на-близо до нашата планета.

Астероидът, според изследователите „навърта“ кръгове около Земята вече няколко пъти. И с всеки нов кръг орбитата му се приближава до планетата ни. За пръв път той се приближава през 2013 го. на разстояние 14,5 млн . километра – десета част от пътя до Слънцето.

През 2029 г. астероидът ще се приближи на 38 хиляди километра от Земята – десета част от разстоянието между Земята и Луната – т.е. съвсем близо. И след това ще се завръща отново – през 2044, 2051, 2060 и накрая през 2068 г., когато ще се вреже в Земята.

Когато астероидът рухне, силата на удара ще се равнява на 506 мегатона.

Експлозията ще бъде равна на едновременен взрив на десет от най-мощните в света термоядрени бомби, наречени „Царе-бомби“. Само едно сравнение – представете си, че едновременно избухват 43 атомни бомби, хвърлени от американците над японския град Хирошима.

Падането на астероида ще унищожи всичко живо в радиус 120 километра. Ще започне силно земетресение. Във въздуха ще се издигнат хиляди тонове прах, които ще закрият слънцето и ще доведат до нов ледников период. Такова вече се е случило – с динозаврите. Астероидът ще остави след себе си кратер с диаметър 6 километра.

Има обаче вероятност Апофис да падне в океана. Тогава разрушенията наистина ще напомнят апокалипсис. Ударната вълна ще предизвика страшно цунами. При това не само на мястото, където е паднал астероидът, а по цялото земно крайбрежие.

Огромната вълна ще унищожи всички населени места, намиращи се на разстояние 300 километра от брега. Това са почти всички най-големи градове на Земята – Токио, Ню Йорк, Лондон, Санкт Петербург, Сидни, Банкок, Рим, Сингапур, Истанбул и др. Загиналите няма да са просто милиони, те ще бъдат стотици милиони жители.

Единствената надежда е в това учените да са допуснали грешка.

Преди 15 години, когато Апофис едва се появява на хоризонта, те предсказват неизбежния край още през 2029 г. Но дали траекторията на астероида, дали изчисленията дават на човечеството още 30 години съществуване.

Засега няма възможност астероидът да бъде спрян. Съвременните технологии позволяват единствено да наблюдаваме как злобният египетски бог, тежащ 50 милиона, тона лети към Земята, за да я взриви през 2068 г. Да почакаме половин век и ще разберем дали това ще се окаже истина.

Източник: ПИК

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook