img

Емил Хърсев: Всичко се срина. Кризата вече е факт

/
/
/
196 Views

Финансовата криза в момента е по-лоша от тази през 2007 година, научи trg.

 Има спад дори в цената на златото. Всичко се срина. Кризата вече е факт и е сравнима с ”черния понеделник” от 1982 година.

„България е част от глобалната и европейската икономика. Най-важните ни търговски партньори са от еврозоната. Третата по големина страна в нея – Италия, в момента е засегната. Няма как и при нас да не се отрази“, коментира пред bTV икономистът Емил Хърсев.

Според анализатори в момента има усилено забавяне на икономиката, породен от провалените доставки от Китай. Азиатската страна в момента се възстановява от епидемията и производството плавно тръгва. Сега обаче има вторична реакция – тази на финансовите пазари, обясни още Хърсев.

„Рецесията е факт. Очаква се вероятно следващото тримесечие да има бавно и мъчително възстановяване на индустрията в Китай. Дигитализацията на икономиката и повсеместната роботизация позволяват на нещата да се развиват с по-висока скорост – бързо влизаме в рецесия, но има и шанс бързо да излизаме от този процес“, обясни Румен Гълъбинов.

По думите му се очаква цените на горивата да паднат поне с 20-30 стотинки от нивата, които са в момента, ако пазарът на петрол се задържи на такова ниско ниво.

В началото на тази седмица световните борси отчетоха огромни загуби. „Черният понеделник“ на 2020 е сравним с икономическата криза през 1982 година. Коронавирусът парализира цели пазари. Петролните шейхове на Саудитска Арабия започнаха битка с Кремъл за производствени количества и цени. Цената на петрола се срина първоначално с 30 процента, Dax – със 7,94 процента, борсовата търговия на Wall Street бе временно спряна, Dow Jones отчете минус 7,8 процента.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook