img

Възможно ли е по цвета на езика да се открият заболявания?

/
/
/
184 Views

При здрави хора като правило езикът е леко розов и покрит с тънък слой от прозрачна плака. Ако плаката е плътна и бяла, това е първият знак, който сигнализира за някакво заболяване. При това някои болести могат да се разпознаят само от състоянието на езика или по-точно по цвета му.

Нюанси на болестта

Има няколко цвята и нюанси на езика, които говорят за едно или друго заболяване. Цветът може да варира от сиво белезникаво до тъмносиньо.

► Сиво-жълтата плака показва патология на органите на стомашно-чревния тракт и черния дроб.

► Бялата плака може да говори за проблеми със стомашно-чревния тракт. Може да е признак и на хроничен гастрит. Ако има и сухота в устата, и повишена температура, тогава може би тялото е дехидратирано.

► Червеният цвят може да говори за липсата на витамин В12 и фолиева киселина. Такъв език в медицината обикновено се нарича “лакиран”. “Лакираният“ език има ярък и неестествено лъскав вид. Това се дължи на възпалението му. Често то има токсичен или алергичен характер. Лечението продължава дълго време. Необходимо е да се положат големи усилия. По принцип, езикът може да каже на лекаря в каква посока да се проведе диагностиката.

Възможно ли е по цвета на езика да се открият заболявания?
 

Как да се справите с налепа?

Необходимо е редовно да оглеждате езика си: сутрин, преди закуска, при естествена светлина. Важно е да използвате редовно вода за уста и останалите стоматологични средства за хигиена.

Намалете употребата на алкохол, чай, кафе, цигари. Ако налепът остава, уплътнява се и потъмнява, това говори за наличие на някакво заболяване. Тук си струва сериозно да се замислите за консултация със специалист.
zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук
loading...
Възможно ли е по цвета на езика да се открият заболявания?
Оценете публикацията

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!