img

Възможно ли е по цвета на езика да се открият заболявания?

/
/
/
590 Views

При здрави хора като правило езикът е леко розов и покрит с тънък слой от прозрачна плака. Ако плаката е плътна и бяла, това е първият знак, който сигнализира за някакво заболяване. При това някои болести могат да се разпознаят само от състоянието на езика или по-точно по цвета му.

Нюанси на болестта

Има няколко цвята и нюанси на езика, които говорят за едно или друго заболяване. Цветът може да варира от сиво белезникаво до тъмносиньо.

► Сиво-жълтата плака показва патология на органите на стомашно-чревния тракт и черния дроб.

► Бялата плака може да говори за проблеми със стомашно-чревния тракт. Може да е признак и на хроничен гастрит. Ако има и сухота в устата, и повишена температура, тогава може би тялото е дехидратирано.

► Червеният цвят може да говори за липсата на витамин В12 и фолиева киселина. Такъв език в медицината обикновено се нарича “лакиран”. “Лакираният“ език има ярък и неестествено лъскав вид. Това се дължи на възпалението му. Често то има токсичен или алергичен характер. Лечението продължава дълго време. Необходимо е да се положат големи усилия. По принцип, езикът може да каже на лекаря в каква посока да се проведе диагностиката.

Възможно ли е по цвета на езика да се открият заболявания?
 

Как да се справите с налепа?

Необходимо е редовно да оглеждате езика си: сутрин, преди закуска, при естествена светлина. Важно е да използвате редовно вода за уста и останалите стоматологични средства за хигиена.

Намалете употребата на алкохол, чай, кафе, цигари. Ако налепът остава, уплътнява се и потъмнява, това говори за наличие на някакво заболяване. Тук си струва сериозно да се замислите за консултация със специалист.
zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook