img

Във Великобритания за първи път инсталираха роботизирани крака за осемгодишно момиче

/
/
/
337 Views

Във Великобритания лекари инсталираха за първи път специални роботизирани крака на осемгодишно момиче. Така момичето стана най-младият човек в света, който има такава иновация.

На Хармъни-Роуз Алън бяха ампутирани всички крайници, след като се разболя от менингит, когато беше на десет месеца. Но преди три месеца ѝ бяха инсталирани колена с помощта на микропроцесор като част от изпитване в Dorset Orthopedics.

Вътрешен компютър, разработен от производителя Ottobock, може постоянно да следи движенията на момичето и да коригира съпротивлението на коляното. Сега тя може да ходи, да седи и да се изправя без чужда помощ благодарение на микропроцесорните си колена.

Те съдържат бионични сензори, които отчитат 100 пъти в секунда, отваряйки свят от нови възможности. Протезата също има тяло от въглеродни влакна и стебло от въглеродни влакна.

Протезистът Матю Хюз отбеляза, че той и неговият екип са направили много опити да убедят момичето да опита роботизирани крака.

Момиченцето, което също загуби част от носа си заради менингит, беше много щастливо с новите си крака: „Харесвам новите си крака. По скала от едно до десет определено бих казала десет. Сега, когато седна, мога да ги огъна. Не е нужно да дърпам каишката, за да ги накарам да се огънат. Когато се върнах в училище и видях приятелите си, всички бяха изумени.“

28-годишната майка Фрея Хол също беше възхитена: „Това е първият път, когато коляното я боли наистина, така че Хармъни беше доста уплашена в началото. Но когато ги занесохме у дома, за да ги изпробваме, те промениха живота ѝ за една седмица и тя каза: „Имам нужда от тях“.

Тя може да ходи, чувства се удобно и изглежда като всички останали. Когато дъщеря ми седна, тя трябваше да се облегне назад, защото краката ѝ не се огъваха, но сега седи красиво и грациозно. За първи път дъщеря ми обу високи чорапи до коляното и чорапогащник до коленете на училище., пише action-newsbg.eu

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook