img

Учени категорични: Къпете се 2 пъти седмично ако искате да сте здрави!

/
/
/
830 Views

Някои смятат, че душът сутрин служи като начин за освежаване и начало на деня, докато други виждат душ през нощта като начин да се отпуснете. Науката обаче не е съгласна с тази практика. 

Всъщност, дерматологът Санди Скотницки, препоръчва душ по-рядко и само измиване на 3 части от тялото. Екипът ни събра информация за този научно одобрен метод за къпане, за да сподели с вас колко често трябва да се къпете и кои са единствените 3 части от тялото, които трябва да миете.

Многото къпане може да не е добра идея

Твърде честото къпане може да навреди на кожата ви повече, отколкото да помогне. Например, може да изсуши кожата ви, особено ако използвате абразивно вещество или сапун. Освен това можете да изчерпите важните масла, липиди и бактерии, които помагат на кожата ви да устои на възпалението, поддържа гладка текстура и укрепва защитната й бариера.

Колко често трябва да се къпете

Според  д-р Крис, постоянен лекар на ITV This Morning, всекидневното къпане е лошо за вас, тъй като отмива приятелските бактерии, които живеят върху кожата. Освен това ежедневните душове са вредни не само за кожата, но и за косата. Д-р Анджела Ламб вярва, че прекомерното миене с шампоан може да изсуши косата ви и да прецака цвета й. Следователно, много дерматолози препоръчват душ през ден или 2 до 3 пъти седмично, а д-р Никет Сонпал  казва , че миенето с шампоан през ден или по-малко е идеално.

1. Трябва да дадете приоритет на подмишниците

Измиването на тялото от главата до петите със сапун и вода може да причини кожни проблеми. Въпреки това е изключително важно да се поддържа щателна хигиена в областта на подмишниците. Д-р Санди Скотницки препоръчва 3-степенна рутина за душ, която включва измиване на подмишниците вместо ежедневно душ, за да избегнете проблеми като екзема.

2. Трябва да дадете приоритет на слабините

Друг недостатък на ежедневното почистване на цялото ви тяло може да са проблемите, причинени от душ с вода, която съдържа сол и химикали като хлор, флуор и пестициди. Следователно, почистването на областта на слабините и другите 2 части на тялото може да е достатъчно. Слабините, подобно на подмишниците, са по-податливи на врастнали косми и растеж на гъбички. За да избегнете инфекция, трябва да миете тази частна част от тялото всеки ден.

3. Трябва да дадете приоритет на краката

Миенето на краката е важна част от препоръчаната от дерматолозите рутина за душ в 3 стъпки, тъй като краката ви натрупват мръсотия, ако сте боси и натрупват влага, размножаваща бактерии, ако носите чорапи или обувки.

Опитвали ли сте някога метода за душ от 3 части? Бихте ли го обмислили някога? Уведомете ни в коментарите.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook