img

Лекарят ме посъветва: Давай на децата мас върху хлебче – предците ни неслучайно са го правили!

/
/
/
569 Views

Мас, хляб и червен пипер – може би си спомняте този деликатес от детството (е, ако не от вашето, то със сигурност на мама или баба). Маста, хлябът и червеният пипер бяха обичано лакомство навремето, а маста се ядеше и като лекарство, и като храна.

По-старите поколения знаят за това ястие във времена, когато не е имало толкова много предразсъдъци относно употребата на мас в кухнята, здравето и дори за козметични цели.

филийка с мас

Всеки има право на избор и мнение дали да използва маста или не. Всички ние като деца сме опитвали поне веднъж това ястие, което нашите баби са ни приготвяли бързо и лесно. Дали върху топъл хляб, погача или студена филийка, без значение.

мас върху филийка

Намазаното с мас, посолено и поръсено с червен пипер хлебче беше истински деликатес за нас, с който изтичахме на улицата да играем… нямаше по-сладко. Мехлемът от мас, промита в девет води, е известно лекарство, което се слага в носа на деца, а на възрастни помага и при запушен нос или бронхит.

чиста свинска мас

От маста се приготвяли и различни кремове за суха кожа и различни билкови мехлеми. Със свинска мас се приготвяше най-хубавата храна: печени картофи, зеле, баници, разни сладкиши…

Използваше се домашна мас, а не индустриална, което е много важно. Мнозина може да кажат „уф“, а други ще изпаднат в носталгия по онези времена… Тези, които страдат от тежки заболявания, със сигурност трябва да избягват мазнините. В никакъв случай не бива да се прекалява, а да бъдете умерени.

А по-долу прочетете какви са препоръките на лекаря:

препоръки лекар

„Напоследък диетите станаха много популярни, но все още не са здравословни и не се препоръчва прилагането им“, казва проф. Д-р Деян Чубрило, физиолог.

„Категорично не вярвам в диети. Не е нормално някой да загуби голям процент мазнини за десет дни. Черният дроб е много важен орган, той загрява кръвта. Кръвта е жизненоважна за нашия организъм, а диетите влияят зле на работата на черния дроб, а оттам и на лошото функциониране на тялото“.

„Всичко е в храненето”, казва Чубрило. Той смята, че всички в Сърбия (и на Балканите като цяло) ядат повече от необходимото. „Ние живеем от мазнините си, ако имаме условие да ги топим. Всичко, което ядете, трябва да изразходвате, тоест да превърнете мазнините в мускули и здравословна енергия”, добавя физиологът.

сланина

Експертът добавя, че честотата на дефекация няма нищо общо с това колко бърз е метаболизмът ви, тъй като честите ходения до тоалетната означават, че тялото ви не функционира както трябва, така че всичко, което ядете, просто ще премине през тялото ви.

„Нашите деца ядат твърде много, ядат често и ядат храни, които повишават инсулина. Това е порочен кръг, който в крайна сметка води до задържане на вода. Децата е хубаво да ядат мазно: бекон, сирене, пълномаслено сирене, сметана, филийка с мас…

Хлябът не е задължително да е пълнозърнест, всякакъв, обикновен хляб, всичко е по-добро от това да им даваме сладкиши”, казва Чубрило, като посочва, че мазнините подхранват тялото в детството. „Ако детето има нормален растеж и хранене, се създава здрав организъм и всички органи функционират както трябва.

филия с мас,Затова понякога могат да ядат нещо нездравословно, не трябва да им се забранява нищо”, казва експертът и допълва, че всяка диета, която предотвратява големия прием на храна, е полезна диета. Тялото трябва да се освободи от излишната вода.

„Трябва да губим вода и газове от диетата, а не мазнини“, казва физиологът.

„Който не усвоява добре храната, има газове, което създава нервност и психически проблеми, целият организъм се блокира, така че една диета може да работи за сваляне на килограми, но причинява много по-големи проблеми на организма. Всеки, който е гладен, има разстройство в организма”, завършва Чубрило.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook