img

Вижте рецептата срещу настинка и грип в прочуто българско село, в което никой не боледува!

/
/
/
1765 Views

Каква е рецептата срещу настинка и грип на село?

Хората вземат лекарства, но разчитат и на здравословния си начин на живот, и на изпитани рецепти, наследени от предците. В мездренското село Типченица рядко боледуват от грип – нито има кога, нито пък пенсиите стигат за лекарства, пише bTV.

„Тука нямаме време да боледуваме, защото си имаме доста работа, и градини, и животни, и всичко си произвеждаме, ядем екологично чиста храна повече и затова сме и по-здрави”, казва Дамяна Иванова от Типченица. Тук и надморската височина, и чистият въздух са лековити. Млякото и яйцата са от щастливи животни, а плодовете са неотменна част от трапезата.

Ако усетят, че простудата ги наляга, местните посягат към ракия първак, но не я пият. „Намокрям кърпите, слагам ги отдолу на ходилата си, обувам чорапите и през нощта така стоят на краката ми. Освен това може, който може да издържи, да се намокри памуче, да се сложи в ушите от тази ракия или в носа, много бързо минава хремата, обаче е много така силно и лютиво”, предупреждава Дамяна Иванова. Вкъщи имат всякакви билки за чай срещу простуда.

Разчитат на тях, но повече разчитат на домашното вино „Където има вино, грип не вирее”, категоричен е Славейко Василев. Леля Дамяна също хвали своето. „Като пийне човек червено отлежало вино, бягат всички бацили”, убедена е тя. Срещу настинка естествен антибиотик е и чесновият лук, казва 75-годишната стопанка.

„Трябва всеки ден човек по малко чесън да хапва, за да бъде здрави”, съветва тя. Един от представителите на рода Иванови доживял до 106 години и почти не боледувал. Побеждавал болежките с умереност и спокойствие и не знаел какво е стрес.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook