img

Лекарите шокираха! Бъбреците ни са пълни с тефлон!

/
/
/
336 Views

Тефлонът, който е разпространен в картонените чаши за еднократна употреба, в опаковките и в хартията за печене, е сред рисковите фактори за заболявания на бъбреците, единодушни са лекарите.

Тефлонът не подлежи на разграждане, затова почти няма човек в света без тефлон в бъбреците си, научи ТРГ.

Негативно влияние оказват също фините прахови частици, затлъстяването, прекомерната употреба на сол и модерните напоследък протеинови диети. Само 15% от хората с бъбречни заболявания знаят, че са болни. Причината е, че те протичат безсимптомно. Целта на лекарите е да се обърне внимание, че бъбречните заболявания са социално значими, въпреки че смъртността от тях е много ниска – едва 1,4 на 100 хиляди души годишно.

850 милиона хора по света страдат от бъбречни заболявания с различен произход.

Хроничното бъбречно заболяване убива повече от 2,4 милиона души годишно и към момента е 6-ата най-бързо зачестяваща причина за смърт. Рисковите фактори за това са много – високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене, наднормено тегло, фамилна обремененост.

Нефролозите препоръчват на всички над 50 години, които имат един или повече от тези симптоми, да правят редовни профилактични прегледи. Симптомите на бъбречните заболявания са умора, загуба на апетит, амонячен дъх, „пенеща“ се урина, трудно или често уриниране, поясна болка. При появата на някой от тези симптоми да се търси консулт с нефролог, препоръчват специалистите.

Бъбречни заболявания се установяват при около 10,4% от мъжете и 11,8% от жените. Между 5,3 и 10,5 милиона изискват диализа или трансплантация. Много от болните умират поради липса на финансови ресурси. Остри бъбречни увреждания се установяват при 13,3 милиона пациенти всяка година.

Ретро

Коментирай чрез Фейсбук
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!