img

Голямо БРАВО: Български ученици с две първи места в конкурс на НАСА

/
/
/
989 Views

Голям успех за талантливите деца на България! Български ученици завоюваха две първи места в конкурс на НАСА.

Добрата новина съобщи Милен Врабевски в социалната мрежа Фейсбук.

„Подкрепените от мен ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна печелят две първи места на конкурса на NASA – National Aeronautics and Space Administration за космически колонии.

В състезанието тази година участват 2 691 екипа с 12 899 ученици от над 30 страни.

Със своите феноменални решения на проблеми, които и до днес затрудняват големите космически държави, нашите момчета се пребориха за най-високото отличие в ежегодния конкурс на НАСА.

NASA Ames Space Settlement Design Contest е ежегоден конкурс за ученици от целия свят. Проектът на нашите сънародници е бил един от над 600-те изпратени тази година, разбра ТРГ. Българските ученици са работили по него в продължение на две години под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и преподавателката по физика в МГ – Варна, Силвия Захариева.

Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чийто напредък космосът предоставя подходящи условия и нови възможности.

 Български ученици с две първи места в конкурс на НАСАКакто казват самите ученици: „Космосът е не само нашето бъдеще, но и бъдещето на децата ни! Длъжни сме да им го предадем в чист, запазен и безопасен вид“.

Екипът и преди е печелил отличие на НАСА – втора награда през 2012 г., но тази година са на най-високото възможно стъпало.

Всъщност общо три екипа от български ученици са участвали в тазгодишното издание на конкурса. Вторият екип, представил проекта „Космическа колония „Дафне“, печели първо място в своята категория – 12 клас, голям екип (над 5 човека).

Третият екип печели почетно отличие за проект „Аква де Вита“. Те са разработили в проекта си космическа колония, която ще добива вода от кометите. Така и трите изпратени тази година български проекта се оказват сред най-добрите в света.

Учениците са поканени да участват в Международната конференция за космическо развитие на НАСА и ААС в САЩ от 14 до 18 май тази година и да представят своите проекти. На специална церемония ще бъде връчена Голямата награда на Международния конкурс на НАСА на отличения екип от ученици и техните ръководители.

Адмирации за усилията на младите български учени, на техните учители, ментори и на всички, които ги подкрепяме.

С Фондация Българска Памет го правим повече от 12 години. И ще продължаваме, защото си заслужава“, написа Врабевски.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook