img

Хърватски град продава къщи за 25 стотинки, има обаче и условия

/
/
/
664 Views

Ако нямате дом, но имате желание за промяна и авантюристичен дух, стягайте куфарите и тръгвайте за Хърватска. Тамошният град Леград започна продажбата на къщи и земя за една хърватска куна (0,25 лв.).

Целта на начинанието е да се увеличи броят на населението.

В момента в красивото градче живеят едва 2241 души, а цялата страна страда от тежък демографски срив. Затова властите в страната разчитат на чуждестранни работници, особено в сфери като туризма и строителството.

Някога Леград е бил процъфтяващ град с второто по големина население на хърватска територия. Но откакто Австро-Унгарската империя се разпада през 1918 г., той се бори с обезлюдяването, пише Ройтерс. За да се справи с проблема, населеното място примамва нови жители с домове, струващи само една хърватска куна – около 13 евроцента или 25 стотинки.

Разбира се, офертата идва с някои уговорки, уточнява Труд.

Всички къщи са изоставени и повечето от тях изискват сериозен ремонт, но градът предоставя и 25 000 хърватски куни (или около 3 339 евро) за обновяване на жилището. Тези, които решат да се възползват от сделката, трябва да са на възраст под 40 години, финансово стабилни и да се ангажират да останат в населеното място поне 15 години.

Разположен в северната част на Хърватия, близо до река Драва и унгарската граница, Легард се надява да увеличи сегашното си население от 2250 души, което е само 50% от обитателите на града преди 70 години. “Превърнахме се в граничен град с малко транспортни връзки до други места”, обяснява кметът на Леград Иван Саболич.

“Оттогава населението постепенно намалява”, допълва той. Програмата за продажба на евтини къщи е в сила от миналата година, но все още има няколко имота, които търсят новия си собственик.

Възможностите за работа в района включват обработка на дървесина и метали, както и производство на храни.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook