img

Витаминозна бомба: По тази вкусна салатка, с име „Мъката на бацила“, полудяха всички у дома

/
/
/
1616 Views

Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си.

На шега я кръстих „Мъката на бацила“, а това бе предпоставка за доста смешни коментари, пише кулинарката Инна Георгиева в сайта hera.bg.

Майтапът настрана, но в тази на вид проста салата се крие безценно количество витамини, минерали, омега-6 и омега-3 мастни киселини. Какво съотношение зеленчуци да сложите е въпрос на вкус, на мен лично ми допада, 2:3:1 / цвекло/моркови/ябълки.

Необходими продукти:

цвекло
моркови
ябълки
сурови орехи
олио от гроздови семки
бял оцет балсамико

Приготвяне:

Цвеклото изтъркваме добре с чиста гъба (за миене на чинии), отстраняваме дръжката и настъргваме на ренде. Настърганото цвекло овкусяваме със сол и балсамико оцет и оставяме за около час. Белият балсамико оцет има лек сладникав вкус, но можете да замените с ябълков или винен оцет.

Определено за тази салата е добре да се изберат по-кисели сортове ябълки – Чадел, Мелроуз, Грени Смит. Киселите сортове влияят по-добре на сърцето, но ако имате повишена киселиността на стомаха ги заменете със сладък сорт.

Към престоялото цвекло добавяме настърганите моркови и ябълки, добавяме начупени сурови орехи, доовкусяваме с бял балсамико оцет, олио от гроздови семки и сол на вкус. За тази салата аз лично предпочитам това олио пред зехтин, защото ползвам основно „екстра върджин“, който надделява в иначе чистия вкус на салатата. Олиото от гроздови семки има неутрален вкус, както слънчогледовото олио. / TRG

[kkstarratings]

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook