img

Вълна от 50 хиляди българи изхвърчат от Острова заради Брекзит, а това ще съсипе България, защото…

/
/
/
1061 Views

Голяма част от българите, които живеят във Великобритания, ще се завърнат. Това ще е защото няма да могат да покрият изискванията за оставане в страната след Брекзит. Това каза Нишан Джингозян, основател на Български център за социална интеграция и култура в Лондон.

Той поясни, че граждани на ЕС, в това число и българите, които живеят във Великобритания, следващата година трябва да кандидатстват за нов юридически статут заради Брекзит.

Нишан Джингозян коментира, че последствия от завръщането на българи ще има и за Великобритания, и за България.

„Над 60% от българите във Великобритания работят в обслужващата сфера – хотели, ресторанти. Едно евентуално тяхно завръщане в България ще има отражение върху Великобритания, но също така и върху България. Представете си вълна от 10, 20 или 50 хиляди българи, които се връщат в България заради това, че не могат да останат във Великобритания.

Първо това означава значително намаляване на средствата, които постъпват в България от Великобритания. От друга страна това означава натоварване на социалната система на България. Например, ако в София се върнат 10 хиляди граждани, те кандидатстват за работа, за личен лекар, за жилище.

Прогнозирам, че една голяма вълна от хора ще се завърне, тъй като няма да могат да покрият изискванията“, коментира Джингозян, цитиран от Фокус.

Според него има няколко проблема пред българските граждани на Острова: липса на езикови знания, липса или недостатъчно дигитални умения, невъзможност за предоставяне на необходимите документи, както и липса на информация за самата процедура.

По думите му хората, които няма да могат да отговорят на критериите основно са сезонни или нископлатени работници, хора с нисък образователен ценз или такива, които работят без договор, български граждани които не могат да докажат престой защото не са регистрирани, както и пенсионери, които живеят при децата си във Великобритания, но не са регистрирани и няма да могат да докажат, че през последните 5 години са живели там.

„За това приоритет номер едно за нас е информационна кампания, която да обясни на българските граждани, че трябва да кандидатстват. Тази разяснителна кампания трябва да започне и от България“, каза Джингозян.

Той благодари на институциите в Лондон, които активно работят за популяризиране на кампанията. „Искам да изкажа благодарност на седалището на ЕК в Лондон, които са изключително благоприятно разположени към нас, подпомагат ни. Ние започнахме съвместна информационна кампания, но без тяхната подкрепа, не бихме се справили. Благодаря на Кейт Осамор и Джон Райн – това са депутатите от Енфийлд, в тази част на Лондон, в която е базирана и нашата организация. Също така на Садик Кан, кметът на Лондон, който започна голяма кампания в подкрепа на гражданите на ЕС, живеещи в Лондон. Кампанията се провежда и на български език, в цял Лондон има плакати и материали на български, които разясняват правата на гражданите след Брекзит. Благодаря и на Джоан Маккартни, тя е заместник кмет на Лондон и отговаря за интеграционни програми, както и на цялото ръководство на Лейбъристката партия в Стенфийлд.

Благодаря на общинските съветници Нека Киазор, която отговаря за социалната интеграция, на Ясмин Брет и Несил Калискан. За нас е много важна и подкрепата на кмета на Енфийлд Сарай Каракус. Ние работим и с 6 училища в Енфийлд, в който над 55% от децата са от България – започнахме разяснителна кампания с тях с подкрепата на национална организация на Великобритания – Тhe Law Center Networк, които предоставиха информация за самата процедура. Радваме се на ползотворна подкрепа както от страна на локалното кметство така и от редица институции във Великобритания“, каза Нишан Джингозян.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook