img

Продуктите, които се нуждаят от миене и тези, които не трябва да минават през вода преди готвене

/
/
/
150 Views
loading...

Всеки знае, че преди да изядете плодовете и зеленчуците, трябва добре да ги измиете. Лекарите обаче уточняват, че всички растителни продукти трябва да са обект на измиване без изключение. И макар да си мислите, че спазвате това правило, припомнете си миете ли например дини или банани?

Освен това трябва задължително да измивате, според експертите, консервните кутии. Принципът е същият като при измиването на дини – ако не почистите повърхността, опасните микроорганизми може да проникнат във вътрешността.

Ядките и сушените плодове също се измиват безпроблемно. И те трябва да се измиват, независимо дали се продават обелени или в черупки. При какви условия са били съхранявани и транспортирани, не е известно – затова е за предпочитане да се измиват, отколкото да се рискуват здравето ви. Сухите плодове трябва да бъдат измити или напоени преди употреба, дори ако са били продадени в опаковка.

В списъка на продуктите, които не се нуждаят от измиване, експертите са включили:

Яйца – те вече имат защитна обвивка, образувана след антимикробно третиране, на което продуктът е изложен преди да стигне до рафтовете на магазините.

Гъби – те се препоръчват просто да се изплакнат и да се потъркат непосредствено преди готвене.

Месо – пилешко, свинско, говеждо месо, накратко, всяко месо според експертите, не е необходимо да се мие, тъй като микроорганизмите от повърхността му летят с пръски вода в кухнята. Термичната обработка е достатъчна, за да ги унищожи.

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук
 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!