img

Изчислиха колко ще ни струва да вкараме колата в „зимен режим“

/
/
/
346 Views
loading...

Около 300 лева ни струва тазгодишната подготовка на масовите автомобили за зимния сезон. В сумата са включени разходи за подмяна на антифриз и гуми, нов акумулатор, принадлежности и резервни крушки, показва справка на „Монитор“.

Макар и навън температурите да са необичайно високи за края на октомври, рано или късно зимата ще дойде и тогава е важно да имате сигурни гуми. Според Закона за движение по пътищата шофирането със зимни гуми в България е задължително от 15 ноември до 1 март. Така че шофьорите имат около две седмици да „преобуят“ колите си с гуми, чийто грайфер е минимум 4 милиметра.

Смяната на четирите гуми заедно с изправянето на джантите излиза между 25 и 100 лева – и то в случай че поставите миналогодишните. Ако имате нужда да купувате нови, финансовото положение се усложнява, защото трябва да броите между 250 и 600 лв. Гумите са разделени на нисък, среден и висок клас, като цената е според качеството на каучука, а огромно значение има и марката. В последните години новите „обувки“ на колата стават все по-достъпни и не е добре да рискуваме с втора ръка. А и глобата за шофиране с износени гуми е 50 лева.

Търговците масово предлагат безплатна смяна на гумите, ако си ги купите от тях, но колкото по-късно се сетите, толкова повече ще висите на опашките. Зимата е най-неблагоприятният период за всеки акумулатор. Затова сега е моментът да проверите състоянието му и ако е необходимо, да си купите нов. При ниски температури двигателят пали по-трудно и черпи повече ток от батерията. Нов акумулатор ще ви струва до 200 лева като собствениците на дизелови автомобили задължително трябва да си вземат по-мощни. За всеки случай винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Подмяната на антифриза е важна преди студеното време, тук цената зависи от вида му и марката. Едно от първите неща, които трябва да направите, е да проверите дали чистачките ви не са за смяна. Нов комплект от качествени чистачки струва 20 – 30 лева. Веднага щом паднат температурите, казанчето за измиване на стъклата трябва да се зареди с незамръзваща течност.

През зимния сезон много важно е осветителната система на автомобилите да бъде наред. Това означава изправни къси и дълги светлини, габарити, стопове, мигачи. Не забравяйте също да носите резервни крушки, ако се наложи смяна, цената им е около 20 до 25 лева за комплект. Препоръчително е да имате в колата си още стъргалка за лед, въже, вериги и спрей за размразяване на ключалки.
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук
Оценете публикацията

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!